NaslovnaObavještenjaČetiri razloga zašto vam je pukao zub

Četiri razloga zašto vam je pukao zub

- Advertisement -

Zub je sastavljen od tri različita tkiva. Dentin, gleđ i cement. Unutar zuba se nalazi zubni živac koji pored sebe ima i krvne sudove.

Sva tkiva moraju biti zdrava da bi se zub smatrao zdravim. Ako neko od tih tkiva nije zdravo, dolazi so simptoma, koji se mogu opisati kao oštre ivice usljed pucanja, bol, otok ili “rupa” u zubu.

Foto: wkhs.com

Osnovni razlog zašto zubno tkivo ili zub nije zdrav jeste karijes. Karijes kada se pojavi na zubu mora se ukloniti. Kada se karijes ukloni postavi se ispun ili plomba.

1.Dotrajali (stari) ispun
Svaka plomba ima svoj rok trajanja, odnosno snagu veze između zuba i plombe. Kada veza popusti, vremenom na ivici zuba se uočava linija koja razdvaja ispun i zub. Ako se to ne uoči na vrijeme takav zub ili plomba mogu da puknu usljed dejstva sila u toku žvakanja.

2.Izvađen živac na zub
Zub kome se izvadi živac postaje suv i krt, takav zub nema snagu koju ima zub sa živcem. Iako je važno da ostane u vilici i ne vadi se, zub sa izvađenim živcom može poslije nekog vrijemena da pukne.

3.Potrošena gleđ
Zubno tkivo se vremenom troši više ili manje brzo. Kod osoba sa nepravilnim zagrižajem to trošenje najčešće ide brže. Usljed tog trošenja gleđ se istanji i tako istanjena gleđ može da pukne pod dejstvom sila u toku žvakanja.

4.Kamenac na zubu
Prisustvo kamenca na zubu potiskuje zubno meso, a takođe i sprječava održavanje higijene na mjestu gdje se kamenac nagomilao. Takav zub je podložan karijesu te može da se dogodi da se istanji u predjelu vrata zuba i pukne. Takođe, može da se dogodi da nije došlo do pucanja zuba nego da se nagomilani kamenac – konkrement, odlomio od zuba.

Šta će zubar da uradi kada dođete u svoj termin?
Ako je u pitanju dotrajali ispun ili potrošena gleđ, dovoljno je da se uradi ispun.
Ako je u pitanu zub na kojem je izvađen živac, možda će trebati ojačanje za plombu ili kruna.
Ako je kamenac, potrebno je ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom.

Izvor: Kruna Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -