NaslovnaSavjetiČetiri navike zbog kojih vas bole zubi!

Četiri navike zbog kojih vas bole zubi!

- Advertisement -

Osjetljivi zubi ili preosjetljivost na dentin mogu se vremenom razviti kao rezultat trošenja gleđi i/ili povlačenja desni, a mogu se pojaviti i kada se otkrije mekši, unutrašnji dio zuba, nazvan „dentin“.

Kada se dentin otkrije, određeni okidači (poput hladnih ili vrućih pića i hrane) mogu stimulirati živce, rezultirajući kratkim, oštrim trzanjem osjetljivosti zuba. Navike koje izazivaju bol u zubima

Foto: devotedfamilydental.com

1.Stiskanje ili škrgutanje zubima
Da li često stiskate zube ili škrgućete? Da li koristite zube za otvaranje stvari? Ovo su očigledni krivci. Parafunkcionalne navike, uključujući škrgutanje ili stiskanje zuba, grickanje noktiju i otvaranje pakovanja zubima, uzrokuju trošenje zuba i recesiju desni.

2.Kisela hrana i piće
Ono što jedete i pijete može igrati važnu ulogu u osjetljivosti zuba. Najgori prestupnici su zalogaji i pića sa visokom kiselošću, jer kiselina prirodno nagriza spoljni sloj naše gleđi. Ako ste zabrinuti ili se bavite osjetljivošću zuba, izbjegavajte kisele kiseline poput agruma i sokova, vina, sirćeta i preliva za salate, sportska pića, kisele krastavce, pa čak i gazirana pića i tonik.

Foto: easydentalquotes.com

Isto važi i za užinu sa grickalicama sa visokim sadržajem šećera, poput kolačića, čipsa i peciva. Ali čak i zdrava hrana poput citrusnog voća može imati štetne efekte tokom vremena – ali to ne znači da u njima ne možete uživati. Zaštitite zube pijuckajući vodu tokom dana, jer obična voda i pljuvačka pomažu u balansiranju kiselina u ustima.

3.Određeni proizvodi za izbjeljivanje zuba
Dok profesionalni sistemi za izbjeljivanje zuba nisu trajno štetni za gleđ, izbeljivanje zuba može izazvati privremenu osjetljivost zuba. Izbjeljivanje zuba dovodi do otvaranja pora u vašoj gleđi i privremenog izlaganja dentina. Kada se to dogodi, zubi mogu biti veoma osjetljivi kratko vrijeme nakon procesa izbjeljivanja.

Budite oprezni i sa zubnim pastama za izbjeljivanje, koje mogu biti jako abrazivne i izazvati habanje gleđi. Izbjegavanje proizvode za izbjeljivanje sa vodonik -peroksidom ili sredstvima za izbjeljivanje. A ako osjetite osjetljivost na proizvod koji koristite, zastanite i obratite se svom stomatologu radi boljih mogućnosti izbjeljivanja.

Foto: dentalcareoflombard.com

4.Četkanje previše teško ili prečesto
Pretjerivanje sa četkanjem, takođe, može dovesti do recesije desni i habanja gleđi, što vremenom može razotkriti dentin. I uopšte, pravilna oralna higijena je pametna preventivna mjera protiv osjetljivosti zuba.

Četkajte zube dva minuta, dva puta dnevno (koristite telefon da biste odredili vrijeme!) – budite temeljni, ali nježni, pazite da ne pogoršate stanje desni ili zuba. Preporučuje se i korišćenje električne četkice za zube i redovno korišćenje konca.

Izvor: Novosti magazin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -