NaslovnaSavjetiČetiri načina da smanjite otok zuba

Četiri načina da smanjite otok zuba

- Advertisement -

Otok zuba je jedan od najneprijatnijih tegoba koja se može javiti kada govorimo o simptomima bolesti zuba i desni.

Ova pojava je često praćena jakim bolom, pa pacijenti u očaju pribjegavaju različitim pomagalima i lijekovima kako bi se nesmetano odmorili ili vratili svakodnevnim aktivnostima i obavezama. Ovakvo stanje ukazuje na jaku upalu, infekciju, kvar ili drugi proces koji se dešava usljed nekog prisutnog problema.

zubobolja
Foto: bullcitydentaldowntown.com

Kako otok nikada nije dobar znak, morate biti pažljivi prilikom tretiranja natečene regije kako ne biste dodatno pogoršali stanje. Naravno, otok može biti i postoperativan ili se javiti kao deo procesa zalječenja nakon nekog oralnog zahvata, ali i tada je potrebno biti pažljiv i preduzeti adekvatne mjere.

Stoga, nikad ne uzimajte antibiotike na svoju ruku jer mogu otežati proces zarastanja i oporavka. U daljem tekstu vam predstavljamo četiri načina da se jednostavno i bezbjedno riješite otoka zuba.

Led kao najjednostavniji način
Led je posebno pogodan jer je uvijek svima dostupan, pa ovom pomagalu možete pribjeći čak i kada se sa otokom zuba susretnete u sred noći kako to obično i biva. Preporučuje se da led zamotate u gazu, zavoj, krpu ili bilo koje drugo platno da biste na taj način sprečili direktan dodir sa kožom.

Obloge uvijek prislanjajte samo na spoljnu stranu obraza izbjegavajući dijelove gdje se nalaze sinusi da ne bi došlo do prehalde. Hlađenje oteklog zuba iznutra se ne preporučuje, naročito ukoliko ne znate šta je dovelo do takvog stanja. Hladna voda može dodatno iziritirati upaljeno mjesto i uzrokovati još veći bol.

Led prislanjajte na oteklo mjesto tako što ćete malo po malo pomjerati oblogu po ciljnom mjestu. Obloge od leda ne bi trebalo držati duže od 10 minuta u kontinuitetu.

Prirodna protivupalna sredstva
Pošto je cilj da bezbjedno i što prije pomognemo sebi i umanjimo otok dok ne odemo na pregled kod zubara, postoji nekoliko rješenja koja su lako dostupna. Govorimo o ulju karanfilića i propolisu. Dobro poznata protivupalna sredstva koja se koriste u borbi protiv velikog broja upala, nelagoda, oštećenja i upala.

Oba proizvoda možete nabaviti u bilo kojoj apoteci, vrlo su pristupačni, i što je najbitnije – bezbjedni. Ulje karanfilića i propolis su prirodni anestetici i imaju jaka protivupalna dejstva.

Kada odaberete jedan od ova dva prirodna pomagala, uzmite parče vate ili štapić za uši. Natopite vatu sa nekoliko kapi i držite direktno na zubu oko kog se formirao otok. Sluznica će prilikom tog procesa vjerovatno da peče, međutim ubrzo ćete primijetiti da se otok smanjuje.

Hidrogen i žalfija
Takođe vrlo dobro poznati saveznici u borbi protiv bakterija, bolesti desni, dezinfekcije usne duplje, pa tako i otoka zuba. Hidrogen će vam pomoći da otečeno mjesto oko zuba adekvatno dezinfikujete i tako smanjite vjerovatnoću da prisutne bakterije dodatno otežaju stanje. Vrlo je jednostavno – naprskate, promućkate i ispljunete bez ikakve potrebe za dodatnim ispiranjem.

Ukoliko se desi da nemate hidrogen kod kuće, stara dobra žalfija je uvijek prihvatljiva opcija. Čaj od žalfije treba skuvati da bude jače koncentracije, odnosno preporučuje se da stavite oko 3 kašičice ove biljke na jednu šolju. Nikako nemojte ispirati dok je čaj vruć, pa čak ni mlak. Ostavite da se ohladi, a potom ispirajte zadržavajući svaki gutljaj po nekoliko sekundi na strani usne duplje na kojoj je formiran otok.

Bijeli i crni luk
Iako se smatra da luk za liječenje raznih oboljenja koristi samo starija populacija, mogli bismo da se zapitamo zašto je to tako. Bijeli i crni luk su veoma ljekoviti i efiaksni kod velikog broja problema. Njihovo ljekovito dejstvo može vam pomoći i kada želite da umanjite otok zuba. Bijeli luk možete koristit tako što ćete jedan čen staviti direktno na zub koji je prouzrokovao oticanje.

Ukoliko vam ne odgovara ovakva metoda, od bijelog luka možete napraviti rastvor za ispiranje usne duplje. Ovaj rastvor dobićete kada nekoliko čenova bijelog luka zasječete na par mjesta, namažete solju i zajedno stavite u 2 dl komove rakija. Kada ta smjesa prokuva na slabijoj vatri, ostavite rastvor da se prohladi. Ponovo važi pravilo da nikako ne smijete ispirati oteklo mjesto vrućim rastvorom, stoga ga koristite za ispiranje usne duplje kada je mlake temperature.

Crni luk ćete najbolje iskoristiti ukoliko od njega napravite oblogu na sljedeći način. Kolutove crnog luka stavite u gazu ili maramicu i rukama ga stisnite da bi pustio sok. Upravo taj sok je najljekovitiji i najbolji za rješavanje problema otoka zuba.

Oblogu držite nekoliko minuta na otečenom mestu. Luk možda nije najmirišljavija metoda od navedenih, ali je svakako jako učinkovita i efikasna što je i najbitnije kada želimo u što prije da se riješimo neprijatnosti.

Uz nekoliko koraka do smanjenja otoka zuba
Imajte na umu da otok zuba neće proći sam od sebe i da nije dovoljno da preduzmete navedene mjere. Navedena četiri načina će vam pomoći da se osjećate ugodnije i privremeno oslobodite bola dok ne odete kod svog stomatologa. Jedina prava preporuka u ovom slučaju jeste da zakažete hitan stomatološki pregled čim primetite i najmanje znake oticanja i bola u usnoj duplji. Otok je pokazatelj ozbiljnijeg problema koji može riješiti samo vaš stomatolog.

Izvor: Tvoj zubar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -