NaslovnaSavjetiČetiri koraka do zdravih dječijih zuba

Četiri koraka do zdravih dječijih zuba

- Advertisement -

Četkanje – Četkanje zuba je bitno kako bi održali zube zdravima! Djecu (ponekad i odrasle) prvo učimo tehnici četkanja.

Usvojena u ranoj dobi, dobra tehnika značajno smanjuje pojavu karijesa u djece. Pokazati djetetu kako držati četkicu, od kuda krenuti, koliko dugo četkati, kako često prati zube jako je važno.

Foto: laravillagedental.com.au

Pored toga u ordinaciji uz pomoć plak detektora, obojimo područja koja nisu dobro očetkana. Prikaz obojanih zona na zubima zabavlja i motiviše mališane da se potrude oko higijene. tablete za kontrolu plaka mogu se kupiti u drogerijama, tako da ih možete povremeno koristiti i kući.

Zaštita kalcijumom i fosfatom – “Tooth mouse pasta” sadržava kalcijum i fofatne spojeve u obliku koji gradi tvrda tkiva zuba.

Ta magična pasta kod redovne upotrebe se nakuplja u plaku, time plak (izvor karijesa) pretvara u rezervoar kalcijuma i fosfata, tj. zalihu jona za remineralizaciju karijesa. Pasta dolazi u osnovnom obliku ili u pojačanoj verziji laka za zube.

Foto: nicklauschildrens.org

Lak osigurava zalihu kalcijum ii fosfatnih jona tri mjeseca. tj “popravlja propuste u higijeni mališana”. Potreban je dječici koja uprkos četkanju imaju karijese, zatim onima koji često jedu slatkiše, te djeci koja imaju puno ispuna na zubićima.

Posebno poboljšanje ovaj lak donosi u fazi od 6-8 godine života kada se u ustima pojavljuju trajne šestice koje djeca često ne mogu i ne znaju očetkati.

Zaštita fluorom – Zadnji mliječni zubi ostaju u djetetovim ustima do 12-te godine, stoga ih treba čuvati. Redovno premazivanje zuba fluorom osiguraće im zdravlje do njihova prirodnog ispadanja.

Foto: pediatricdentistryavenueu.com

Fluor se, takođe, kod kvarljivih zuba može nanijeti kao lak premaz. Takav premaz kontinuirano otpušta fluor tri mjeseca u površinu gleđi. Fluor u gleđi stvara teško topljive spojeve, tj. stvara “zakrpe “ na malim greškama u gleđi iz kojih kreću karijesne promjene.

Pečaćenje – Kada izbiju trajne šestice (oko šeste, sedme godine života, često prije ispadanja prvih mliječnih zuba), otežano je četkanje tog područja.

Da bi se spriječio rani nastanak karijesa na novim, nezrelim, zubima preporučuju se niz preventivnih postupaka – odabir prave četkice, lak premazi, fluoridacija i postupak s najtrajnijim učinkom:

Pečaćenje fisura – Šestice često imaju duboke jamice i fisure teško perive djeci. Upravo tu u najranijoj dobi nastaje karijes. Postupak je jednostavan i bezbolan te spriječava nakupljanje plaka i hrane. Zavisno o saradnji djeteta traje 15 – 30 minuta.

Izvor: ordinacija Or: Dal

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -