fbpx
NaslovnaIntervjuČesto pacijenti kada vide krvarenje prilikom pranja zuba, iz straha zanemare čišćenje,...

Često pacijenti kada vide krvarenje prilikom pranja zuba, iz straha zanemare čišćenje, što je greška

- Advertisement -

Gingivitis je medicinski izraz za zapaljenje gingive (desni). To je blagi oblik bolesti desni i ima za posljedicu crvenilo, otok i krvarenje tkiva desni, naročito prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, ili griženja nečeg tvrdog, kao što je jabuka.

Gingivitis se može liječiti, tako da je bitno da se konsultujete sa stomatologom i razumijete koji su simptomi prije nego što se razviju u druge probleme. U blažem obliku javlja se kod 90 odsto populacije.

Dr Lana Škorić (Foto: imed.hr)

“Tipični znaci su krvarenje, crvenilo i otečenost. Krvarenje iz razloga što je oštećen epitelni pričvrstak, a to je spoj između paradonta, dakle između zubnog mesa i zuba i on je prilikom upale oštećen i dođe do krvarenja. Često pacijenti kada vide krvarenje prilikom pranja zuba se prepadnu i iz straha zanemare čišćenje i štede, ali isto tako i radi boli. To je greška, treba nastaviti sa pranjem i čišćenjem zuba. Jedino se mehanički gingivitis može sanirati“, objasnila je dr Lana Škorić.

Uzrok upale zubnog mesa je plak.

„Plak je mekana naslaga koja se nalazi na zubima i ona se sastoji od bakterija i njihovih proizvoda metabolizma. Ako se plak ne očisti, on se mineralizira i pretvara se u kamenac i tada je potrebno doći kod stomatologa i posebnim ultrazvučnim instrumentima ga odstraniti“.

Gingivitis se često javlja kod osoba sa hormonskim poremećajem. Zbog toga su posebno osjetljive trudnice. U blaženom stranju dovoljna je i mala količina plaka da dođe do upale.

Foto: montherdental.com

“Tu su, dakle, uzroci hormoni. Pred kraj trudnoće, situacija je bolja. Tu je jedini lijek bolja higijena, posjeta stomatologu i, ukoliko je potrebno, profesionalno čišćenje kamenca. Stomatolog će vidjeti da li se radi o jačoj upalili gingivitisa, da li su potrebna neka antiseptična sredstva. Međutim, definitivno je potrebno pojačati higijenu, koristiti srednje tvrde četkice, dva do tri minuta četkati zube i koristiti pomoćna sredstva, odnosno zubni konac ili interdentalne četkicu“.

Kada se pojavi upala zubnog mesa, važno je pojačati oralnu higijenu, pa se uz redovno pranje i četkanje zuba, treba koristiti i konac.

“Na tržištu postoje proizvodi koji pomažu pacijentima da saniraju upalni proces. Dakle, smanjenje krvarenja i smanjenje otečćenosti zubnog mesa i da ponovo dobiju zdrav i lijep osmijeh”, zaključila je dr Lana Škorić.

Pojava gingivitisa nije opasna, ali savjete stomatologa valja poslušati.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -