Čak 65% ljudi koristi zube za druge zadatke osim za jelo i piće

  Većina od nas ugrožava naše oralno zdravlje koristeći naše zube kao alat za poslove za koje nisu bili namijenjeni, prema nalazima nove studije. Zajedničko istraživanje Fondacije za oralno zdravlje i kompanije Filips, u okviru „Nacionalnog mjeseca za osmijeh“, otkriva da dva od tri ispitanika (65%), često koristila zube za druge zadatke osim za jelo i piće. Najčešća „zloupotreba“ za naše zube je kidanje selotejpa (41%), 26% kida nokte, dok 22% koristi zube za nošenje stvari kada su naše ruke pune.

  Druge „popularne“ upotrebe zuba uključuju skidanje oznaka sa odjeće (20%), žvakanje olovke (16%), otvaranje (9%) i zatvaranje (4%) boca.
  Doktor Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, kaže da, iako se može činiti trivijalnim, upotreba naših zuba kao alata predstavlja značajan rizik za oralno zdravlje.
  „Sve od otvaranja boca do žvakanja stranih predmeta može oštetiti postojeći zubarski rad ili uzrokovati pucanje zuba. Postoje i primjeri premještanja zuba i, u nekim slučajevima, lomljenje zbog pritiska i naprezanja. Nezgode se, takođe, češće dešavaju, što može dovesti do invazivnih i skupih hitnih stomatoloških radova. Trebalo bi da se držimo zuba za ono što su dizajnirani – da žvaću hranu tako da je lakše probavljiva. Zbog toga ne bi trebalo da radimo ništa što bi ih moglo nepotrebno ugroziti“, objasnio je Karter.

  Mlađe odrasle osobe najčešće zloupotrebljavaju zuba na neprikladan način. Četiri od pet osoba (85%) starosti između 18 i 35 godina, priznali su da zloupotrebljavaju zube tako što obavljaju neobične zadatke. Ovo je značajno više nego kod osoba starosti između 35 i 54 godina (70%) i starijih od 55 godina (54%).

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.