fbpx
NaslovnaSavjetiBudućnost stomatologije: Biće sve manje izgubljenih zuba i sve više blistavih osmjeha

Budućnost stomatologije: Biće sve manje izgubljenih zuba i sve više blistavih osmjeha

- Advertisement -

Primjena novih tehnologija u razvoju stomatoloških usluga doprinijeće da stanovnici planete imaju sve manje izgubljenih zuba i sve više blistavih osmjeha.

Image of dental checkup being given to a womanSavremena stomatološka rješenja kreirana na osnovu naučnih dostignuća dovela je do brzog povećanja kvaliteta usluge i zadovoljnijih pacijenata, slažu se stomatolozi širom svijeta.

Visoka učestalost karijesa i parodontitisa u globalnoj populaciji zahtjeva sve sofisticiranije metode dijagnostike i ciljanog liječenja svakog pacijenta. Zato i ne čudi činjenica da je primjena novih dostignuća iz gotovo svih grana nauke našla mjesto u modernoj stomatologiji.

Digitalne metode radiografije, bakterijske analize pljuvačke, određivanje genetske sklonosti određenim bolestima, elektronski artikulatori koji dotovo savršeno reprodukuju kretanje vilične kosti, precizne lupe i kamere visoke rezolucije, elektronsko određivanje vrha korijena i druge dijagnostičke metode omogućuju današnjem stomatologu ciljanu terapiju za specifični problem svakog pacijenta.

Bijele plombe s „kameleonskim“ efektom uklapanja u boju zuba, hemijsko povezivanje materijala sa zubnom supstancom, precizno trodimenzionalno oblikovanje kanala korijena zuba i njegovo punjenje postojanim materijalima povećavaju trajnost i uspješnost liječenja bolesti zuba.

Primjena postupaka ugradnje vještačke kosti i prirodno nadograđivanje postojeće kosti, ultrazvučno čišćenje zubnih džepova uz bakteriološke i genetske analize produžuju vijek zuba zahvaćenih bolešću desni. Savremena tehnologija ugradnje implantata na mjesta izgubljenih zuba omogućuje odlična rješenja bez brušenja „zdravih“ zuba i nesmetano nošenje protetskih dodataka.

Materijali za izradu proteza i mostova sve su bliže svojstvima prirodnih zuba, kako u estetskim, tako i u fizikalnim karakteristikama. Krunice i mostovi od cirkona omogućuju sjajnu estetiku i prirodan izgled. Protetski dodaci moraju biti usklađeni s izgledom i funkcijom viličnog zgloba, mišića i cijelog aparata za žvakanje hrane.

Ortodontski aparati koji mogu biti i potpuno nevidljivi djeluju na zube vrlo blagim, biološkim silama uz isto ili kraće vrijeme nošenja aparata i preciznom mehanikom i biomehanikom ciljano dovode zube do željenog položaja. Laserska tehnologija se sve više primjenjuje u liječenju bolesti sluznice, oralnoj hirurgiji i drugim granama stomatologije. Većina ovih uređaja, materijala i tehnologija sada se nalaze u bolje opremljenim stomatološkim ordinacijama širom svijeta.

Među visokim zahtjevima koje stomatološke usluge moraju ispunjavati, naročito u savremenom društvu je estetika. Zubi su, uz oči, mjesto koja u komunikaciji najviše zadržavaju pogled sagovornika. Zubi su se ukrašavali tokom gotovo cijele ljudske istorije. O izravnavanju položaja zuba, izbjeljivanju, ukrašavanju „dijamantima“, keramičkim ljuskicama i cirkonskim krunicama, estetskim korekcijama desni i sl. savremeni pacijent sve više razmišlja. Estetika je bitna, a stomatološki materijali i postupci mogu odgovoriti na visoke estetske zahtjeve.

Stomatologija u budućnosti će prema riječima stručnjaka dovesti do još jačeg rasta kvaliteta usluge. Materijali će biti još bolji, DNA analize će pospješiti prevenciju i liječenje bolesti usne šupljine, morfogeni proteini će omogućiti gotovo savršenu regeneraciju tkiva. Istovremeno karijesa i parodontitisa će biti sve manje zbog bolje prevencije. Izraženije anomalije moći će da se predvide i na vrijeme liječe. Biće sve manje izgubljenih zuba i sve više blistavih osmjeha.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -