NaslovnaObavještenjaBrušenje zuba - sve o ovoj procedure

Brušenje zuba – sve o ovoj procedure

- Advertisement -

Brušenje zuba je postupak u protetici pri kojem se smanjuje zub tako da na njega može da se navuče i fiksira zubna navlaka – krunica ili most. Ukoliko brusimo jedan zub onda govorimo o kruni, a ukoliko je više zuba u pitanju onda je to most.

Potpuno je bezbolno, jer se prije početka procedure pacijentu da anestezija. Radi se određenim stomatološkim instrumentima – dijamantskim borerima, koji se koriste na sličan način kao prilikom popravke zuba. Vrijeme koje treba da se kvalitetno zbrusi jedan zub zavisi od stručnosti stomatologa i komplikovanosti položaja i izgleda samog zuba.

Obično iznosi od 10 do 25 minuta po jednom zubu. Da proces ne bi bio naporan za pacijenta i stomatologa prave sa pauze između da bi se odmorili. U zavisnosti od kog materijala se izrađuje kruna (metal ili keramika) stomatolog će toliko da umanji zub.

Otprilike se zub umanji sa svih strana za 20-40% do nivoa zubnog mesa ili milimetar ispod. U slučaju kada zubi nedostaju potrebno je da se bruse zubi ispred i zubi iza praznog prostora kako bi nosili one koji nedostaju.

Par dana nakon brušenja potrebno je doći na kratku probu. A nakon toga stižu gotove krune spremne za postavljanje. Probe su jako važne jer tu možete da vidite oblik, veličinu i boju zuba. Sve je to promjenljivo dok ne stignu gotove krune koje se cementiraju u ustima.

Kada radimo ovaj postupak:
*kada je zub pukao, a ostao je veći dio krunice koji može da se sačuva,
*kada na zubu postoji velika plomba pa je savjet stomatologa da se takav zub zaštiti krunom i sačuva od preloma.

*kada je zub promijenio boju, a pokušaj bijeljenja nije uspio uobičajenim načinom
*kada je zub jako veliki ili mali u odnosu na druge zube
*kada postoji veliki razmak između zuba za brzo ispravljanje zuba kada je položaj zuba jako nepravilan – kriv, rotiran, uvučen ili izbačen.

Sa druge strane kada imamo nedostatak jednog ili više zuba u ustima, radimo zubni most u cilju popunjavanja tog prostora i nadoknade zuba koji nedostaju. Da bi se nadoknadili zubi potrebno je da se zbruse zubi ispred i iza koji ce biti nosači mosta.

Izvor: Medentina Digital

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -