fbpx
Naslovna Zanimljivosti Britanci se boje selfija i fotografija zbog lošeg izgleda zuba

Britanci se boje selfija i fotografija zbog lošeg izgleda zuba

LONDON – Građani Velike Britanije su većinom zabrinuti kako će izgledati na fotografijama jer su, kako je pokazala studija nezadovoljni izgledom njihovih zuba, objavila je kompanija Bupa koja je inicijator istraživanja. 

Ptičica! Iako se koristi da bi nasmijala ljude, ova fraza očigledno izaziva upravo suprotno kod Britanaca. Prema rezultatima najnovije ankete, 8 od 10 Britanaca se brine kako bi njihovi zubi mogli izgledati na fotografijama, a skoro svaka druga osoba izrazila je želju za promjenom izgleda kompletne zubne strukture.

Istraživanje koje je pokrenula svjetska kompanija zdravstvene brige, Bupa, je ispitalo 2000 osoba o njihovim dentalnim navikama i statvovima o četkanju zuba.

dental selfie1Međutim, odgovori su pokazali da su Britanci daleko od nacije koja može biti ponosna na svoje zube. Zapanjujućih 81% ispitanika se brine kako će njihovi zubi izgledati na fotografijama dok 28% ispitanih odbija da se nasmije dok se slika iz straha da će im zubi izgledati neprivlačno na fotografijama ili na društevnim mrežama.

Četerdest dva posto ispitanika je priznalo da su im zubi broj jedan na listi stvari koje bi promijenili kod sebe, 35% ih je priznalo da se stide izgleda svojih zuba dok je 63% ispitanika istaklo da žele bijelije i čišće zube. Čini se da je svepristuna bijelina zuba slavnih osoba glavni uzrok javljanja ovakvih osjećaja i mišljenja o neadekvatnosti zuba jer je 53% ispitanika izjavilo da osjeća pritisak da moraju imati besprekorne zube jer se mjerila ravnaju prema zubima modernih slavnih i javnih osoba.

Stiditi se od osmijeha na fotografijama je jedna stvar, ali anksioznost Britanaca povezana sa njihovim zubima jeste rezultat veoma ozbiljnijeg problema, a to je manjak znanja o navikama oralne higijene. Četerdeset sedam odsto ispitanika je priznalo da ne znaju kako se pravilno koristi četkica za zube.

Anketa je pokazala da pola ispitanika ne koristi sredstvo za ispiranje usta, devet odsto dijeli četkicu za zube s nekim drugim, a ono što je alarmantno jeste da čak 29% ispitanika ne koristi pastu za zube. Svaki pet ispitanik je odgovorio da redovno koristi žvakaću gumu kao zamjenu za četkanje zuba.

Dr. Steven Preddy, direktor Stomatološke klinike na Bupa stomatoloških uslugama je prokomentarisao istraživanje.

– Zabrinjavajuće je to što je naše istraživanje pokazalo koliko ljudi ignoriše pravilno čišćenje zuba četkicom. Savremene električne četkice i intradentalna sredstva nam nude mnoštvo načina za čišćenje zuba. Stoga, ne bi smjeli postojati nikakvi izgovori za nečišćenje zuba po dva minuta dva puta dnevno i za neposjećivanje stomatologa. Mi podstičemo ljude da ne zanemaruju svoje zube i desni – kazao je on.

Kada su u pitanju regije UK-a, ispitanici iz južnozapadne Engleske su se pokazali najodgovornijim; 74% ispitanika čisti zube dva puta dnevno kako se i preporučuje, zatim dolazi Škotska (67%) i Sjeverna Irska (64%). Najgore regije po ovom pitanje su Yorkshire i Humber gdje samo 53% ispitanika čisti zube četkicom dva puta dnevno.

- Advertisment -

POPULARNO

Pet savjeta za održavanje zubnih implantata

Zubni implanti su odlično rješenje za zamenu izgubljenog zuba. Oni su jači od prirodnih i ne mogu da propadnu poput njih. I...

Na Medicinskom fakultet u Foči, odsjek stomatologija, u redovnu nastavu uvedena ugradnja zubnog implantata

Utorak 25. februara 2020. godine biće „zlatnim slovima“ upisan u istoriju Medicinskog fakulteta u Foči. U Specijalističkom centru za stomatologije na toj...

Nova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. ...

Kurs: iTop Introductory 28. marta, bodovan je od strane Stomatološke komore Crne Gore

Podgorica će krajem marta biti domaćin kursa „iTOP Introductory I stepen“. iTOP- indivindualna obuka oralne profilakse je sistemski pristup učenju optimalne higijene...
- Advertisment -