NaslovnaSavjetiBriga o oralnom zdravlju je od velike važnosti - koliko često treba...

Briga o oralnom zdravlju je od velike važnosti – koliko često treba ići na pregled

- Advertisement -

Posjete stomatologu ne treba zakazivati tek kada su problemi već prisutni, jer se redovnim pregledima sprječavaju apscesi desni, karijes, gingivitis i uopšteno svi problemi koji mogu zahvatiti zube i desni.

Zahvaljujući periodičnim posjetama, stomatolog ima mogućnost da identifikuje probleme u njihovoj početnoj fazi i da odmah sprovede terapije usmjerene na očuvanje integriteta i zdravlja zuba.

foto: Freepik

Ako se tokom posjeta ne utvrde nikakvi problemi, jednostavno će pristupiti temeljnom čišćenju zuba i svim ostalim intervencijama koje pacijent zatraži, poput izbjeljivanja.

Koliko često treba obavljati pregled
Pažljiva prevencija zahtijeva obavljanje povremenih kontrola više ili manje pažljivo, zavisno o individualnoj situaciji.

Uopšteno govoreći, zdrava osoba koja nema posebnih problema sa zubima i desnima trebala bi ići stomatologu najmanje dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci, počevši od djetinjstva.

Ne samo odrasli, već i djeca treba da budu na čestim kontrolama jer bi kod njih stomatolog mogao rano uočiti nepravilan položaj zuba te preporučiti njihovu korekciju mobilnim ili fiksnim zubnim aparatima.

U slučaju određenih patologija, kao što je parodontoza, stomatolog može preporučiti češće posjete kako bi se sprovele potporne terapije i držao poremećaj pod kontrolom, izbjegavajući njegovu ponovnu pojavu ili pogoršanje.

Svakodnevna prevencija

Prevencija ne dolazi samo iz stomatološke ordinacije, već se sastoji i od malih svakodnevnih navika koje pomažu održavanju usta čistima, smanjujući razmnožavanje bakterija i stvaranje zubnog kamenca.

Pranje zuba nakon glavnih obroka i prije spavanja, korišćenje zubnog konca ili, po potrebi, ispiranje usta vodicom dobre su navike koje uz povremene posjete stomatologu mogu održati vaše zube i desni zdravima.

Izvor: Novi list

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -