NaslovnaObavještenjaBoreri u stomatologiji

Boreri u stomatologiji

- Advertisement -

Vrsta borera ima mnogo, ali se svi dijele u dvije grupe – za turbinu i za mikromotor. Turbinski boreri su dijamantski, jer je dijamant jedini materijal koji može (i to pod velikom brzinom i uz vodu) da isiječe gleđ.

Boreri za mikromotor se prave od karbida, takođe, veoma jakog i izdržljivog materijala, a služe za uklanjanje karijesa. Kako je dentin mekši od gleđi, mikromotoru ne treba velika brzina, pa on može da radi i bez vode.

Turbina se vrti preko 200.000 obrtaja u minuti i zato je potrebno samo dodirnuti zub sa mašinom, dok za mikromotor, ipak, treba izvršiti neki pritisak kako bi se uklonio karijes.

Boreri za turbinu
Najčešći borer koji se koristi za turbinu je okrugli. Sa njima započinjemo preparaciju zuba i uklanjamo gleđ. U osnovi svake preparacije je čuvanje zubne supstance. Dakle, uklanjamo samo karijesom promijenjeno zubno tkivo, pa su tako i boreri različite veličine, u zavisnosti od toga koliko je karijes zahvatio zub. Ako je to samo u fisuri, koristićemo najmanji borer jer ćemo tako skinuti najmanje gleđi, a ako je preko cijelog zuba, uzećemo veći kako bi brže uklonili sve.

Fisurni boreri za turbinu
Ovo su boreri koji se koriste za brušenje zuba. Njihovi različiti oblici prate oblik preparacije koji želimo da postignemo. Koriste se za oblikovanje plombe, uklanjanje viška, zaravnjivanje…

Boje borera
Boja prstena označava finoću borera, odnosno koliko su zrnca gruba. Crna – supergruba zrnca, zelena – gruba zrnca, plava – standardna zrnca, crvena – fina zrnca, žuta – superfina zrnca.

Razni oblici borera
Postoji veliki broj oblika borera, kako za turbinu tako i za mikromotor, a svi se prilagođavaju obliku preparacije, koju želimo da dobijemo.

Boreri za mikromotor
I za mikromotor postoje boreri različitih oblika I veličina, a mogu biti i dijamantski.
Okrugli borer za mikromotor

Ovo je najčešći borer koji uklanja karijes. Takođe ih ima u različitim veličinama, kako bi se prilagodili površini koja je zahvaćena karijesom. Pravi se od karbida i može bit različite finoće kao i turbinski.

Ostali nastavci za mikromotor
Zbog manjeg broja obrtaja, na mikromotor se montiraju gumice, polireri i četkice raznih veličina i oblika.

Izvor: Instagram/ena.stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -