NaslovnaObavještenjaBorba protiv prevelikog unosa šećera: Britanci uvode „porez na puding“

Borba protiv prevelikog unosa šećera: Britanci uvode „porez na puding“

- Advertisement -

Problem sa oralnim zdravljem, posebno kod djece, veliki je problem u Velikoj Britaniji. Novo istraživanje koje je sprovela „Fondacija za oralno zdravlje“ je utvrdilo je da vecćina stanovnika (54%) sada podržava „porez na puding“. Porez je bio posebno popularan kod mlađih ljudi, jer četiri od pet osoba (84%) mlađih od 35 godina izrazilo podršku za takav potez. Predloženo povećanje poreza će obuhvatiti pudinge, deserte, keksove, čokolade… „Fondacija za oralno zdravlje“ je pozvala vladine službenike da se brzo krenu sa primjenom „poreza na puding“ i zaustave propadanje zuba zbog unosa velikih količina šećera.

U aprilu 2018. vlada je donijela porez na bezalkoholnih pića (gazirana), inače poznat kao „porez na šećer“. Primjenjuje se na pića sa više od 8 g dodanog šećera na 100 ml. Taj potez je primorao proizvođače da smanje sadržaj šećera ili se suoče sa poreskom stopom koja iznosi 24 penija po litru. Kao rezultat toga, mnogi od njih su to uradili. Toliko da je novi namet donio 800 miliona funti manje nego što su proizvođači predviđali.
-Porez na šećer bio je značajan uspjeh, ne samo za oralno zdravlje, već i za šire zdravlje i dobrobit. Dugoročno, proizvodi sa manje dodatnog šećera znače zdraviju populaciju. Takođe će uštediti milijarde funti svake godine koje odu na liječenje zuba. Kada je riječ o šećeru, 10% unosa djeteta dolazi od bezalkoholnih pića, ali više od dva puta dolazi od pudinga, sladoleda i slatkiša. To znači da je ponavljanje modela u porezu na puding apsolutno neophodno – rekao je doktor Najdžel Karter, direktor „Fondacije za oralno zdravlje“.

Velika većina stanovnika unosi daleko više šećera nego što je potrebno. To važi i za odrasle i za decu, koja troše tri puta više šećera nego što bi trebalo. Poslednje vladine brojke, takođe, pokazuju da je do desete godine pros,ečno dijete već premašilo unos šećera za 18-godišnjaka..
„Kampanja da se smanji sadržaj šećera za petinu do 2020. godine treba široku podršku. Najefikasniji način da to postignemo je pomoću „poreza na puding“ koji povećava pritisak na proizvođače da smanje dodavani šećer u nekim od najpopularnijih namirnica u Velikoj Britaniji“, naglasio je Karter.

Najnovije statistike „Fondacije za oralno zdravlje“ pokazuju da tri do četiri (74%) odrasle osobe jedu obroke na bazi šećera svaki dan. Skoro polovina (46%) jede dvije najmanje dva slatkiša dnevno, dok više od jedne od četiri osobe (28%) jede tri ili više. Propadanje zuba ostaje uobičajeno kod odraslih, dok je prošle godine u velikoj Britaniji potrošio 36 miliona funti za uklanjanje propalih zuba kod djece. Šećer nije problem samo za zube, već i za cjelokupno zdravlje. U Velikoj Britaniji skoro svaka treća odrasla osoba (29%) je klasifikovana kao gojazna, dok gotovo pet miliona ljudi imaju dijabetes tipa 2.
“Porez na puding ne samo da će biti koristan za naše oralno zdravlje, već takođe ima potencijal da ima značajan uticaj i na naše šire zdravlje. Iako sladoledi, slatkiši, keksi i kolači mogu nam pružiti energetsku eksploziju, oni ne sadrže hranjivu vrijednost. Da bi se pravilno borili protiv propadanja zuba, gojaznosti i dijabetesa i promovisali zdravije i naprednije življenje, šećer se mora ukloniti sa ulice“, zaključio je Karter.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -