fbpx
NaslovnaSavjetiBonton u ordinaciji - vodič za pacijente (2)

Bonton u ordinaciji – vodič za pacijente (2)

- Advertisement -

Poznavanje bontona odnosno pravila pristojnog ponašanja je nešto što svjesno ili nesvjesno učimo od malih nogu i usavršavamo tokom cijeloga života. Znati pravila pristojnog ponašanja i pravilno ih primijeniti u različitim životnim situacijama nije uvijek jednostavno. Razvojem društva, razvijaju se i pravila pristojnog ponašanja. U načelu, što je društvo razvijenije i obrazovanije, raste i važnost poznavanja bontona, a osobe koje ne poznaju bonton ili ga se ne pridržavaju smatraju se nepristojnima.

Oralna higijena

Prije posjete stomatologu potrebno je oprati zube i provesti odgovarajuću higijenu usne duplje, kako bi usta bila čista i bez zadaha. Dolazak kod stomatologa neopranih zuba može se smatrati izrazom nepoštovanja.

Lična higijena

Iako to može zvučati smiješno i suvišno spominjati, kod stomatologa treba dolaziti čist, opran i uredan. Nažalost, nerijetki su pacijenti (ima ih u svim dobnim grupama) koji kod stomatologa dolaze neuredni, neoprani, zapušteni, u nečistoj odjeći i neugodnog mirisa. Stomatolog će pomoći svim pacijentima, pogotovo onim hitnim, međutim, zbog članova stomatološkog tima, ali drugih pacijenata, od pacijenata se očekuje da provode ličnu higijenu.

Plaćanje

Neke stomatološke usluge obuhvaćene su zdravstvenim osiguranjem, a neke nisu, pa ih je potrebno dodatno platiti. Sve nedoumice i pitanja u vezi sa cijenama i plaćanjem potrebno je razjasniti prije početka stomatološkog zahvata. Pacijent ne smije da se ustručava da postavlja pitanja o cijeni predstojećeg stomatološkog zahvata, a stomatolog je dužan pružiti pacijentu sve tražene informacije. Osim toga, dogodi li se što tijekom zahvata što može uticati na promjenu prethodno dogovorene cijene, stomatolog treba odmah o tome da izvijesti pacijenta.

Razgovor sa stomatologom

Razgovor pacijenta sa stomatologom je važan za izgradnju međusobnog povjerenja koje je temelj kvalitetnog odnosa. Nedostatak kvalitetne komunikacije između pacijenta i stomatologa nerijetko je uzrok brojnih problema i nesporazuma, pa čak i sudskih sporova. Stomatolog treba da odvoji vrijeme za razgovor sa svojim pacijentom, a pacijent to ne smije da zloupotrebljava i oduzima stomatologu vrijeme razgovorom o temama koje nisu važne za liječenje.

Stomatolog svom pacijentu po završetku zahvata može dati različite informacije i upute vezane za oralno zdravlje. Pacijent je dužan da traži dodatno objašnjenje ako nešto od toga nije čuo ili razumio. Najgore je lažno potvrđivati da se nešto razumjelo i stidjeti se pitati. Pacijent uvijek mora imati na umu da je riječ o njegovom vlastitom zdravlju i na taj način prevladati eventualni stid, strah ili neugodu i zamoliti stomatologa da ponovi date upute.

Šminkanje

Tokom posjete stomatologu nije dobro stavljati ruž na usne, odnosno, ako je već na usnama treba ga ukloniti prije početka zahvata. Naime, pri radu, stomatolog u usnu duplju ulazi rukama i instrumentima, a kako je ulaz u usnu šupljinu razmjerno malen, ruž za usne može nepotrebno umrljati stomatološke instrumente, uređaje, pripravke ili rukavice stomatologa. Treba imati na umu da prilikom rada u usnoj duplji, nariočito na prednjim zubima, može doći do prskanja vode koja može završiti na licu te razmazati šminku.

Nakit

Danas je, posebno među mladima, popularno stavljati različite vrste nakita na zube, usne, jezik, nos i slično. Taj nakit može nepovratno oštetiti tvrda i meka tkiva usne duplje i izazvati druge oralne probleme. Na štetno djelovanje usnog nakita stomatolog će vjerovatno upozoriti svog pacijenta i predložiti njegovo privremeno ili trajno uklanjanje. Kod složenijih i operacijskih stomatoloških zahvata potrebno je ukloniti nakit kako ne bi došlo do nepredviđenih komplikacija.

Zaključak

Poznavanjem bontona i pravila pristojnog ponašanjem u specifičnim okolnostima moguće je izbjeći nesporazume, probleme i neugodnosti. Bonton u stomatologiji uključuje sva već dobro poznata i općeprihvaćena pravila ponašanja, ali sadrži i određene posebnosti koje je dobro usvojiti i primjenjivati.

Autor: doc. dr. sc. Marin Vodanović; Tekst je preuzet sa portala zdrav-zivot.com.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -