NaslovnaSavjetiBolovi poslije vađenja zuba

Bolovi poslije vađenja zuba

- Advertisement -

Niko ne voli bol, naročito ako se radi o zubima. Od kada postoji stomatologija, strah od boli uticao je na mnoge ljude i sprječavao ih u obavljanju stomatoloških pregleda i održavanju dentalnog zdravlja.

U savremeno doba strah od boli sveden je na minimum. Bez obzira o kakvom se stomatološkom zahvatu radilo, nijedan stomatolog koji drži do sebe i svoje ordinacije neće dopustiti da pacijent tokom postupka trpi bolove i da to uzrokuje izbjegavanje stomatološke ordinacije u budućnosti.

Lokalna anestezija uobičajen je postupak koji stomatolozima omogućava nesmetano izvođenje zahvata tokom kojih pacijenti ne osjećaju nikakvu bol. Iako sam zahvat nije bezbolan, moguće je da dođe do pojave boli naknadno, kad popusti anestezija.

Ovo je sasvim uobičajeno, naročito nakon hirurških zahvata u usnoj šupljini ili nakon vađenja zuba.

Vađenje zuba

Samo vađenje zuba postupak je kojem se pribjegava isključivo kad više nije moguće spasiti oštećeni zub ili ako zub smeta i zauzima potreban prostor prilikom ugradnje zubnih implantata i zubne protetike.

Češće je u pitanju uznapredovala bolest zuba kao što je karijes, najčešća bolest čovječanstva. Nakon vađenja zuba u ustima ostaje rana na mjestu praznog prostora odakle je izvađen zub.

Foto: advanceddentistrywoodland.com

Rana će nakon zahvata možda lagano i krvariti te će cijelo područje oko nje biti osjetljivo sljedećih nekoliko dana. Vrlo brzo nakon vađenja zuba tijelo će na mjestu rane stvoriti krvni ugrušak i započeti proces zacijeljenja.

U roku od najviše nekoliko sati nakon zahvata lokalna anestezija će popustiti i izvjesno je da će se pojaviti bol, a možda i oticanje tkiva na mjestu rane. To nije ništa neobično, bol nakon vađenja zuba je neizbježna i sastavni je dio oporavka.

Koliko traje bol nakon vađenja zuba?

Nakon vađenja zuba, najčešće odmah nakon što popusti anestezija, osjetićete bol. Bol se može javljati i nekoliko dana nakon vađenja zuba.

Preporuka je da se u tom slučaju pomognete tabletama protiv bolova, ali bez pretjerivanja, isključivo u dozvoljenim dozama. Ako bol traje duže od toga i analgetici ne pomažu, naročito ako se radi o jakoj, probadajućoj boli, najbolje je obratiti se stomatologu.

Šta je suva alveola?

Spomenuli smo već krvni ugrušak koji nastaje u rani nakon ekstrakcije (vađenja) zuba. Ugrušak je ključan za zarastanje rane. Ponekad se ugrušak ne stvori, odnosno pacijent sam spriječi njegov nastanak.

Foto: freepik.com

Rana koja ostaje u ustima nakon vađenja zuba novost je za pacijenta i ponekad je teško suzdržati se od doticanja i “istraživanja” rane jezikom. Bitno je ostati disciplinovan i ne poremetiti nastanak krvnog ugruška. U suprotnom može doći do pojave poznate pod nazivom suva alveola.

Radi se o izrazito bolnoj i neugodnoj pojavi praćenoj i neugodnim mirisom. Bol nastaje zbog toga što, izostankom krvnog ugruška, alveola ostaje suva i ondje dospijevaju ostaci hrane i bakterija.

Kako se liječi suva alveola?

Iako je bol izuzetno neugodna i teško ju je suzbiti analgeticima, postupak liječenja nije komplikovan. Stomatolog će ponovo otvoriti ranu, očistiti je mehanički i antiseptikom te u nju staviti lijek koji sadrži sredstvo protiv bolova i pospješuje stvaranje ugruška.

Sam postupak potrebno je ponekad ponoviti više puta. Suva alveola uglavnom se izliječi kroz nedelju dana.

Kako spriječiti nastanak suve alveole?

Kako bi oporavak nakon vađenja zuba prošao brzo i bez komplikacija, ključno je držati se uputstava stomatologa. Nikako ne smijete ispirati ranu. Najbolje je ne dirati je uopšte.

Takođe izbjegavajte mućkanje tekućine u ustima i žvakanje osjetljivom stranom usta. Preporuka je ispijati tekućinu na slamku kako se ne bi isprao ugrušak.

Pušačima je preporuka da izbjegavaju pušenje barem 24 sata nakon vađenja zuba, s obzirom da pušenje usporava zacjeljivanje rane. Ako je osoba sklonija infekcijama, veća je i mogućnost nastanka suve alveole.

Kada posjetiti stomatologa?

Stomatolog će vam nakon zahvata dati tačna uputstva što i kako jesti i piti idućih nekoliko dana te kako očuvati ranu. Ako dođe do pojave jake boli koja ne prolazi i ne možete je suzbiti tabletama protiv bolova, najbolje je doći na pregled kako bi se utvrdilo je li došlo do nastanka suve alveole te kako bi se problem otklonio.

Izvor: Kovač Smile Design

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -