fbpx
NaslovnaSavjetiBolovi nakon stomatoloških intervencija

Bolovi nakon stomatoloških intervencija

- Advertisement -

Većina pacijenta pomoć stomatologa traži kada se pojavi zuboblja. Očekivajući pomoć mnogi nisu spremni na dugotrajnije liječenje i mogućnost boli nakon stomatološkog zahvata.

Moderna dentalna medicina svodi bolove na minimalni nivo, ali pacijenti moraju razumjeti da je zub organ kao i svaki drugi te da se proces liječenja istog može odužiti i biti bolan. Ovo su najčešće komplikacije i posljedice liječenja, odnosno kada se najčešće pojavljuje bol nakon stomatološkog zahvata.

Bol nakon vađenja živca
Endodontski tretman je jedan od najzahtijevnijih zahvata u stomatologiji i podrazumijeva dugotrajni oporavak zuba od bakterijskog ili traumatskog procesa koji je doveo do jakih upalnih promjena. Zavisno od vrste promjene stomatolog će odrediti način na koji će liječiti zub. Ako je tretman završen i korijenski kanal ili kanali napunjeni vrlo često se pojavljuje bol na zagriz i na dodir liječenog zuba. Bol će prestati kroz nekoliko dana, potrebno je izbjegavati kontakt sa liječenim zubom kako bi se pojavnost boli smanjila. Bolovi nakon endodontskog zahvata su gotovo uvijek prisutni, samo u različitom intenzitetu – sve zavisi od vrste upalnog procesa i naravno od vrste liječenja. Moderne metode liječenja korijenskih kanala strojnim tehnikama uveliko ubrzavaju sam zahvat i tako smanjuju traumu tkiva koje poslije može rezultirati bolovima. Ovi bolovi se uglavnom mogu otkloniti analgeticima kao što je ibuprofen te traju nekoliko dana nakon zahvata.

Bol nakon stavljanja lijeka
Osim endodontskog tretmana (anestezija, vađenje živca, punjenje korijenskog kanala i postavljanje ispuna) postoji i drugi način liječenja. Kako bi se pulpa (živac) umrtvila, aplicira se preparat paraformaldehida (lijek). Najbolja terapija je oralno uzeti analgetik kako bi se bol ublažio, ali ako se pojačava potrebno je javiti se stomatologu kako bi promijenio terapiju. Komplikacija koja se može dogoditi je da se kroz privremeni ispun dio lijeka nađe na gingivi što može rezultirati jakim bolovima i „metalnim“ ukusom u ustima. Ovaj problem se može dogoditi kada se nakon zahvata ne pridržava uputstava doktora, pa se žvaće na nedovoljno stvrdnuti privremeni ispun. Zbog toga se pridržavajte uputstava i strpite se barem dva sata nakon zahvata od hrane i pića. Tada je potrebno hitno ukloniti privremeni ispun, dobro isprati dio gingive koji je bolan te ponoviti terapiju sa kvalitetnijom izradom privremenog ispuna.

Bol nakon vađenja zuba
Bol nakon vađenja zuba je gotovo uvijek prisutan, ali velika većina bolova se može eliminisati standardnim analgeticima. Ako rana nakon vađenja zuba jako boli prvo dobro razmislite jeste li se pridržavali svih uputstava koje vam je stomatolog dao. Važno je da se ne jede vruću hranu ili pića, izbjegavati gazirano piće, alkohol i pušenje. Nakon vađenja zuba organizam će stvoriti krvni ugrušak i naposljetku kost, no ako se rana ispira ili se onemogući stvaranje ugruška dolazi do pojave tzv. “suhe alveole”. Vrlo neugodna bol koja se ne može pokriti analgeticima već je potrebno tražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova. Zato je vrlo važno držati se uputa nakon ekstrakcije. Ukoliko je vađenje zuba bilo komplikovano i ako je asistent pri radu obraz držao kukama, onda je vjerovatno da ćete na području obraza kroz nekoliko dana osjetiti nelagodnu laganu bol.

Bol na mjestu uboda injekcije
Ova bol je svakodnevna pojava i sasvim normalna reakcija organizma na mjesto aplikacije anestezije. Zbog same mehanike iniciranja anestetika dolazi do laganog širenja tkiva u području gdje se anestetik ubrizgava. Nakon nekoliko dana bol spontano prolazi. Kod zahvata na donjim kutnjacima, anestezija obično ide duboko u područje donje čeljusti pa se bolovi mogu javiti prema uvu, a ne oko zuba na kojem je rađeno.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -