NaslovnaRiječ stomatologaBoli me zub, a trudna sam?!

Boli me zub, a trudna sam?!

- Advertisement -

Trudnoća nije prepreka da posjetite Vašeg stomatologa. Uz određene mjere predostrožnosti, u trudnoći mogu da se obave gotovo sve stomatološke intervencije. U nastavku teksta pročitajte najčešća pitanja trudnica.

Da li trudnice smiju primiti anesteziju?
Primjena lokalnih anestetika u trudnoći smatra se sigurnom, ali i poželjnom jer time postižemo kontrolu boli i redukujemo pojavu dodatnog stresa kod trudnice. Preporuka je izbjegavati njihovu primjenu u toku prvog trimestra dok traje organogeneza, i u drugoj polovini trećeg trimestra.

- Advertisement -
Foto: house.dental

Da li se zubi više kvare u trudnoći?
Trudnice su sklonije razvoju zubnog karijesa zbog promjena u kiselosti usne šupljine, povećane konzumacije ugljienih hidrata i nedovoljnog posvećivanja pažnje oralnom zdravlju. Povraćanje u trudnoći je još jedan predisponirajući faktor za lakši razvoj karijesa jer uzrokuje gubitak tvrdih zubnih tkiva, izazvan isključivo hemijskim putem, bez prisustva mikroorganizama.

Sanaciju karijesa u trudnoći važna je ne samo za majku već i za dijete jer je naučnim istraživanjima dokazano da djeca majki koje imaju kariogene bakterije u ustima prenose iste na svoju djecu. Podsjećamo vas da je karijes infektivno oboljenje. Preporučuje se češća konzumacija manjih obroka te izbjegavanje kisele hrane i pića. Poželjno je izbjegavati konzumaciju hrane tri sata prije spavanja.

- Advertisement -

Što se tiče oralne higijene nakon povraćanja je poželjno isprati usta sa čistom vodom. Pranje zuba se odgađa minimalno trideset minuta do sat vremena nakon povraćanja jer kiselina omekšava površinski sloj gleđi te je naknadno četkanje sa pastom može samo dodatno oštetiti.

Foto: cdc.gov

Krvarenje desni u trudnoći?
Krvarenje nastaje kao rezultat upale desni koja se manifestuje otečenim, crvenim, bolnim zubnim mesom koje krvari u toku pranja zuba, ali i na sami dodir desni. Ova upala nastaje kao odgovor na nakupljeni zubni plak (naslage na zubima) kod neadekvatne oralne higijene.

Ako tome dodamo još i hormonski disbalans koji dovodi do izmenjene reakcije bakterija u ustima, usljed čega desni postaju posebno “ranjive” na nataloženi plak, dobijamo upalu desni specifičnu za trudnice tzv. gingivitis gravidarum. Ukoliko se ne liječi, upala desni napreduje u parodontopatiju (upala potpornog zubnog tkiva).

Postoje podaci da parodontopatija može da bude povezana sa povećanim rizikom za prerani porođaj (porođaj prije 37. sedmice trudnoće), smanjenom porođajnom težinom novorođenčeta (manja od 2500g) i kao mogući faktor za razvoj gestacijskog dijabetesa.

Foto: cdc.gov

Terapija kod upale zubnog mesa uključuje odstranjivanje zubnog kamenca, struganje i poliranje zubnih korjenova. Korištenje preparata na bazi hlorheksidina tokom dvije sedmice za ispiranje usne duplje i edukaciju o pravilnom održavanju oralne higijene. Parodontološka se terapija se može provesti tijekom cijele trudnoće, a poželjno ju je započeti što prije.

Da li beba uzima kalcijum iz zuba majke?
Postoji vjerovanje je da se tokom trudnoće iz zuba gubi kalcijum, međutim to nije tačno. Zubi su jedini depo kalcijuma koji nikad ne gubi svoje rezerve. Ukoliko je bebi potrebna veća količina kalcijuma, nego što ga trudnica unosi ishranom, on se crpi iz kostiju majke, a ne iz zuba! Struktura zuba tokom trudnoće ostaje potpuno ista.

Da li je dozvoljeno snimanje zuba u trudnoći?
Osjetljiva kategorija za RTG snimanje zuba su trudnice. Iako je doza zračenja za vrijeme snimanja zuba mala, trudnicama se preporučuje izbjegavanje svakog izlaganja RTG zracima zbog osjetljivosti fetusa.

Foto: openaccessgovernment.org

Međutim, ukoliko postoji neko hitno stanje kada je neophodno uraditi snimak zuba, onda se on pravi nakon dvanaeste nedelje trudnoće, nikako prije toga jer je u prvom trimestru fetus najosjetljiviji na djelovanje štetnih noksi. Snimanje se obavlja uz saglasnost nadređenog ginekologa.

Ukoliko planirate trudnoću, u Vaše planove uključite i posjetu stomatologu, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savjete koji mogu sačuvati vaše zube.

U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se savjeta, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite svom stomatologu ukoliko primjetite krvarenje desni. Vodite računa o ishrani, izbegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno menjajte četkicu, da biste izbegli skupljanje bakterija.

Pravilna njega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene i ozbiljnije posljedice.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -