Bolesti desni kod djece – ozbiljan problem

  Autor: dr Mersiha Avdić-Saračević

  Jedna od velikih zabluda u vezi sa parodontalnom bolešću je da je to bolest koja se javlja samo kod starije populacije. Istina je da se bolest može javiti i kod mladih ljudi, a nerijetko i u dječijoj dobi. Bolest može biti prisutna u različitim oblicima a najčešći su hronični gingivitis, agresivni parodontitis i generalizovani agresivni parodontitis.

  Hronični gingivitis je čest kod djece. Popratni simptomi su upaljene, otečene desni koje lako krvare i na najmanju provokaciju (četkanje, prilikom jela, itd.). Važno je napomenuti da se gingivitis može spriječiti i liječiti veoma jednostavno uz profesionalno stomatološko čiščenje zuba i desni i poboljšanje oralne higijene (redovno četkanje i korišćenje konca kad stalni zubi izrastu i kontakt je prisutan između zuba). Međutim, ako je neliječen može lako prerasti u ozbiljnije forme bolesti, parodontalnu bolest.

  Agresivni parodontitis kao što mu i ime nagovještava izaziva veoma ozbiljne, progresivne upalne procese koje razaraju potporne strukture zuba. Karakterizuju ga agresivne, brze promjene koštanog tkiva (razaranje i gubitak kosti oko zuba) i ironično veoma malo plaka ima na zubima ovih pacjentata. Oralna higijena može biti izrazito dobra jer etiologija nije povezana sa plakom već sa defektima u odbrambenom sistemu organizma (npr. disfunkcija neutrofila) i prisustvom specifičnih bakterija kao što su Actinobacillus actinomycetemcomitans i Porphyromonas gingivalis. Lokalni agresivni parodontitis se javlja kod tinejdžera i zahvata prve molare (šestice) i sjekutiće (incisive). Destrukcija kosti oko ovih zuba je izrazita i često dovodi do klimavosti i gubitka zuba. Važno je napomenuti da su ova djeca inače zdrava i nemaju nikakve druge zdravstvene smetnje.

  Generalizovani agresivni parodontitis se često javlja sa početkom puberteta i zahvata sve zube u gornjoj i donjoj vilici. Karakterizuje ga upala, otok, krvarenje desni oko svih zuba uz prisustvo akumulacije bakterijskog plaka (loša oralna higijena).

  Izuzetno je bitno napomenuti da se većina upalnih procesa na zubnom mesu koji mogu postati progresivni najčešče javljaju tokom puberteta. Hormonalne promjene povećavaju protok krvi u desnima, što im povećava osjetljivost i reakciju na iritante kao što su bakterije uzrokovane lošom oralnom higijenom.

  Preporuke za roditelje

  • Podstičite dobru oralnu higijenu od izrastanja prvog zubića;
  • Zakažite redovne preglede kod stomatologa, a ako primijetite neke promjene na desnima zakažite termin kod specjaliste parodontologa;
  • Ako neko u porodici ima parodontalne probleme, obratiti posebnu pažnju jer genetski faktori često igraju ulogu i bolest se javlja iz generacije u generaciju. Pregledajte usta vašeg djeteta i “tražite” simptome upaljenih desni, otoka, crvenila i lošeg zadaha;
  • Prevencija i rana detekcija su najvažniji.

  Tekst je preuzet sa sajta ordinacije Parodontolog

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.