Naslovna Obavještenja Bolesti desni doprinose srčanom i moždanom udaru

Bolesti desni doprinose srčanom i moždanom udaru

Hronične bolesti desni doprinose razvoju bolesti srca, pokazalo je veliko holandsko istraživanje. Osobe sa bolestima desni imaju dvostruko veći rizik za srčani ili moždani udar, pokazala je studija u kojoj je učestvovalo više od 60.000 pacijenata dentalne medicine. Ovo nije prva studija koja povezuje periodontitis i začepljenje arterija, ali je prva na ovako velikom uzorku ljudi. Kada su naučnici iz studije isključili druge situacije koje uzrokuju bolesti srca poput pušenja, dijabetesa, visokog holesterola, pokazalo se da ljudi sa periodontitisom imaju 59% veće izglede za srčane probleme.

Periodontitis nastaje nakon neliječenog gingivitisa, najblažeg oblika bolesti desni. U uznapredovaloj fazi desni se povlače od zubi i nastaju “džepovi” koji postaju hronično upaljeni.
-Jasno je da je periodontitis povezan sa hroničnom upalom, a ako imate stanje teške infekcije u ustima logično je i da imate nivo upale koja može naškoditi srcu – rekao je Bruno Loos, vođa studije koja je objavljena u časopisu „Journal of Epidemiology and Community Health“. (net.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -