fbpx
NaslovnaObavještenjaBolesni zubi u djetinjstvu pojačavaju rizik od razvoja kardio-vaskularnih oboljenja

Bolesni zubi u djetinjstvu pojačavaju rizik od razvoja kardio-vaskularnih oboljenja

- Advertisement -

Najnovija studija (objavljena u aprilu) prva je koja ukazuje na snažnu povezanost između oralnih infekcija u djetinjstvu sa razvojem ateroskleroze u odraslom dobu. Finski istraživači sa Univerziteta u Helsinkuju su 27 godina pratili iste osobe (od 1980 do 2007.) od njihovog djetinjstva do srednjeg doba. U startu je urađen je kompletan stomatološki pregled kod 755 djece uzrasta šest, devet i 12 godina, zatim su ona praćena do njihovih 33, 36 i 39-te god.

U kasnijim uzrastima je rađen ultrazvučni pregled vratnih (karotidnih) arterija, koji je registrovao zadebljanje arterijskog zida usljed stvaranja aterosklerotičnih naslaga. Ateroskleroza izaziva suženje krvnih sudova, a posljedica toga je moždani ili srčani infarkt. Studija je nedvosmisleno pokazala da je veći broj oralnih infekcija, bilo da su posljedica karijesa ili oboljenja desni (parodontalna oboljenja) praćen većim arterosklerotičnim naslagama i samim tim predstavljaju snažan rizični faktor za dobijanje kardio-vaskularnih oboljenja. Novija naučna istraživanja snažno dokazuju da je najvažniji uzrok pojave ateroskleroze primarno „zapaljenjsko oštećenje unutrašnje površine krvnih sudova“. Ono stvara slabe tačke na kojima se talože faktori koagulacije iz krvi i sužavaju krvne sudove. Zapaljenje pomaže stres, loša ishrana (masnoće i slobodni šećeri), naravno uz neke urođene slabosti krvnih sudova.

Posljednjih godina, istraživanja iznose sve više neoborivih dokaza da početna, zapaljenska oštećenja na krvnim sudovima mogu da budu posljedica dejstva bakterija prisustnih u krvotoku. Jedan o snažnih i neprekidnih izvora bakterija su i uznapredovala zapaljenja desni (parodontalna oboljenja, parodontpatije, parodontoza), ali i infekcija oko korijena zuba poslije uznapredovalog karijesa.
Zaključak: Oralne infekcije su nezavisni faktor rizika za razvoj subkliničke ateroskleroze što se potvrđuje kroz svih 27 godina praćenja. Zbog toga su prevencija i liječenje oralnih infekcija izuzetno značajni od najranijih dana. (drjovan.biz).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -