NaslovnaIntervjuBolesne desni i karijes se javljaju kao posljedica nakupljanja zubnih naslaga

Bolesne desni i karijes se javljaju kao posljedica nakupljanja zubnih naslaga

- Advertisement -

Bolesti zuba, kao i sva oboljenja počinje od malog oštećenja, a potom se razvija i zadobija različite oblike i simptome u zavisnosti od toga o kakvom oštećenju se radi i kojim oboljenjima smo podložni.

Ona koja se najčešće pominju i koja su ujedno najzastupljenija su karijes, gangrena zuba, paradentoza i pulpitis (zapaljenje zubnog živca).

Foto: drgsmiles.com
Foto: drgsmiles.com

Liječenje zuba umije da bude dugotrajan i bolan proces ukoliko dopustimo da se oštećenje, odnosno kvar na zubu razvije, a bakterija nagrize gleđ, dentin i cement zuba, te probije do njegovog korijena.

„Većina pacijenata nije svjesna da svaki zub ima pet površina, tri koje vidimo i dvije aproksimalne, koje ogranmičavaju međuzubni prostor. Za optimalno čišćenje, treba očisti svih pet površina. Upravo na aproksiumalnim površđinama do koji je teže dospjeti, i u međuzubnim prostorima, najčešće dolazi do karijesa i započinje parodotontopatija“, objašnjava dr Romana Mance Kristian, spec. parodontologije.

Za razliku od zubobolje i osjetljivosti, bolest desni često ne izaziva bol ili neprijatnost, tako da čak i ako uočite neke od simptoma, kao što su crvene ili otečene desni, ili krvarenje i povlačenje desni, možda nećete uspjeti da tražite pomoć dovoljno brzo.

„Bolesne desni i karijes, javljaju se kao posljedica nakupljanja zubnih naslaga. Poslije uklanjanja zubnih naslaga, klinični znaci upale desni su znatno smanjeni. Međutim, uklanjanje zubnih naslaga nije važno samo u spriječavanju karijesa i zapaljenja desni već i za prevenciju sistemskih bolesti. Istraživanje posljednjih decenija, pokazuje sve veću povezanost između sistemskih bolesti sa stanjem u sunoj šupljini. Konrektno sa dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Neke studije pokazuju da uznapredovala parodontopatija kod trudnica može uticati na prijevremeno rođenje djeteta i na rođenje djeteta sa manjom težinom. Takođe je dokazana i povezanost sa osteoporozom“.

Zato je veoma važno očistiti zubne naslage na pravi način, a za to su idealne međuzubne četkice.

„Upoređivanje čišćenja zubnih naslaga četkicom za zube ili uz dodatno korišćenja zubnog konca ili međuzubne četkice, pokazuje da se naslage bolje očiste zubnim koncem i međuzubnom četkicom. Ako uporedimo čišćenje naslaga zubnim koncem i međuzubnom četkicom, nalazimo da korišćenjem međuzubne četkice ima manje zubnih naslaga u međuzubnom prostoru, manje krvarenja, a samim tim i manje upale“.

Da bi sačuvali zdravim zube, bitno je da međuzubne četkice postanu dio svakodnevne rutine.

„Zbog svega opisanog, važno je napomentu da pored pranja zuba, čišćenje međuzbnih prostora, postane svakodnevna rutina. Na osnovu iskustva, pacijenti sve više koriste međuzubne četkice zbog jednostavnosti, ali veličinu određuju sami, pa su zato uglavnom međuzubni prosori slabo očišćeni. Često pacijenti nepravilno koriste međuzubne četkice, čime oštećuju desni. Zato je važno uključiti stručnjaka u odabir veličine međuzubne četkice, koji će ujedno pokazati pacijentu odgovarajuću tehniku čišćenja“, zaključila je dr Romana Mance Kristian.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -