NaslovnaObavještenjaBol u vilici kao posljedica poremećaja viličnog zgloba

Bol u vilici kao posljedica poremećaja viličnog zgloba

- Advertisement -

Problemi sa zglobom nastaju kada pacijent osjeti bol, preskakanje i pucketanje prilikom otvaranja i zatvaranja usta. Ova bol zna biti toliko neprijatna da često boli cijela glava.

Tačan uzrok ovih problema se još uvijek ne zna, ali se često povezuje sa stiskanjem i škripanjem zubima, dužim držanjem otvorenih usta, čestim žvakanjem žvakaće gume, nepravilnim držanjem tijela, aktivnostima kod kojih je glava u neprirodnom položaju, rani gubitak zuba, dugogodišnje nenošenje zubnih proteza i mostova i dr.

Simptomi poremećaja viličnog zgloba mogu se pojaviti i kod osoba koje imaju svoje zube, ali i onih koje nose djelimične ili potpune protetske nadoknade. Stomatolog može da odredi vrstu poremećaja viličnog zgloba i da odredi terapiju. Liječenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka.

Foto: murphyorthodontics.net

U najvećem broju slučajeva primjenjuju se klasične metode u koje spadaju:
*Meka hrana – treba izbjegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba isjeckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbjegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
*Fizikalna terapija – zagrijevanje, masaža i ultrazvuk.
*Štitnik za zube ili uložak koji će spriječiti škrgutanje zubima i stiskanje

*Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savjetovanje.
*Lijekovi za opuštanje mišića
*Prilagođavanje zagriza
*Zamjena izgubljenog zuba
Ukoliko osjećate bol u vilici, ukočenost ili preskakanje viličnog zgloba, ponekad je potrebna samo mala izmjena navika kako bi se riješio problem.

Izvor: Instagram/ordinacija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -