NaslovnaSavjetiBol u desnima – zašto nastaje i kako nestaje

Bol u desnima – zašto nastaje i kako nestaje

- Advertisement -

Desni predstavljaju meko tkivo koje okružuje zube. Kada su desni zdrave, imaju svjetlo ružičastu boju, boju korala, i prekrivaju zube do granice krunice i korijena zuba.

One zajedno sa kosti, cementom zuba i parodontalnim vlaknima čine potporni aparat zuba. Glavna funkcija ovog aparata jeste da zub drže vezan za kost i omogućavaju njegovu čvrstu pripojenost za nju.

Kada se javlja bol u desnima?
Postoji mnogo uzroka bola u desnima. Međutim, najčešći su sledeći:
1.Bol u desnima kao posljedica agresivnog četkanja i korišćenja konca
Održavanje oralne higijene je veoma važno za zdravlje zuba i desni. Ipak, kada u tome pretjeramo, dešava se da nas desni jako bole. Takav bol je na početku prolaznog karaktera. Ipak, ako to agresivno čišćenje potraje, desni odgovaraju povlačenjem.

Ogolićuje se vrat zuba koji postaju osjetljivi na nadražaje – toplo, hladno, slatko. To se najčešće dešava na tačno onim mjestima koje najagresivnije četkamo. Loša vijest je da po prestanku takvog načina održavanja higijene ipak ne dolazi do vraćanja desni u prvobitni položaj. Zato je veoma važno od starta voditi računa o tome kako peremo zube.

2.Bol u desnima kao simptom oboljenja desni – gingivitisa
Gingivitis je upala desni. Nastaje kao posljedica loše higijene, neadekvatnih ispuna ili loših protetskih radova koji onemogućavaju održavanje higijene. Često upala desni može biti posljedica i traumatskih kontakata između zuba. Ponekad se gingivitis javlja i tokom trudnoće usljed hormonskih promjena koje nastaju prirodno. Ovaj oblik gingivitisa spontano prestaje nakon porođaja. Desni su crvene, otečene, bole i krvare na dodir. Pacijenti primjećuju krv tokom pranja zuba.

3.Bol u desnima kao simptom parodontopatije
Kada gingivitis ostane neizliječen i kada potraje dugo, bakterije i njihovi proizvodi ostaju između zuba i izazivaju sve veću štetu. Usljed njihovog toksičnog dejstva dolazi do povlačenja desni i stvaranja parodontalnih džepova. U njima se dalje nakupljaju hrana i bakterije zbog čega dolazi do povlačenja kosti.

Povlačenje kosti znači sve slabiju vezu kosti i zuba zbog čega se zub labavi i u jednom trenutku ispada. Kod parodontalnih džepova prisutan je bol u desnima koji ima pulsirajući karakter. Pacijenti osećaju pritisak koji nestaje nakon čišćenja džepova. Čišćenje vrši sam pacijent interdentalnim četkicama ili zubnim koncem ili, u težim i akutnim slučajevima, stomatolog – kiretažom.

4.Bol u desnima kao simptom perikoronitisa – upale desni oko djelimično izraslog umnjaka
Kada pacijent u ustima ima prisutan umnjak koji nije izrastao do kraja, tj. koji je, kako mi stomatolozi kažemo – poluimpaktiran, često se dogodi da se desni oko njega upale. Najčešće je to zbog toga što oralna higijena tada ne može da se održava na zadovoljavajućem nivou, pa hrana zapada između desni i dijela krunice zuba koji se nalazi u ustima. Pacijent osjeća tegobe u vidu pulsirajućeg bola.

Na mjestu upale se vidi crvenilo i otok. Kao terapiju u većini slučajeva predlažemo vađenje takvog zuba, dok tek ponekad situacija može da se smiri davanjem antibiotika. Ipak, to je uglavnom samo privremeno, tako da se perikoronitis uglavnom završi ekstrakcijom zuba.

Foto: mojzubar.com

5.Bol u desnima kao posljedica fistule
Ponekad se događa da određeni zub ima “proces na vrhu korijena”. To znači da je došlo do infekcije živca i da je kao posljedica toga nastala i infekcija u kosti, na vrhu korijena zuba. Ta infekcija često postane hronična, najčešće bez ikakvih značajnijih kliničkih simptoma. Ipak, jedan simptom može da bude indikator da infekcija na vrhu korijena postoji. To je fistula.

Pacijenti je često opisuju kao malu bubuljicu na desnima pored zuba koja uglavnom ne boli, ali opstaje dugo, pa je neprijatna jer smeta pri četkanju zuba. Kada dođe do akutizacije stanja, fistula može da se poveća, napuni gnojem i onda pukne – isprazni se. Tada i bol u zubu koji nastaje u takvom stanju akutnog pogoršanja polako prestaje. Kada se taj zub adekvatno izliječi, endodontski zbrine i fistula se povlači i zub vraća u prethodno, zdravo stanje.

6.Hormonalne promjene
U određenim periodima života javljaju se značajne promjene hormonskog statusa. Tokom menopauze, trudnoće, dijabetesa i nekih drugih stanja koje izazivaju hormonski disbalans, javljaju se promjene na desnima. Desni su otečene, krvare i na najmanji dodir, bole. U tim periodima nije potrebno raditi ništa značajno osim dobrog održavanja oralne higijene. Tokom trudnoće od velike je važnosti i zdrava ishrana koja će, takođe, dobro uticati na zdravlje zuba.

Izbjegavanje brze hrane, grickalica i slatkiša između obroka, pomoći će u smanjenju nakupljanja plaka (naslaga). Kada znamo da su naslage glavni krivac za upalu desni, jasno je zašto je prevencija njihovog nakupljanja toliko važna. Desni su važan dio usne duplje i često se baš na njima javljaju simptomi i znači koji ukazuju na neke druge, čak i važnije promjene i stanja u tijelu. Treba ih kontrolisati jednako kao zube i o njima voditi računa pravilnim održavanjem higijene. To će nam mogućiti da dugo budu zdrave i da drže naše zube čvrsto u vilici.

Izvor: ordinacija Pavlović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -