Bol u desni možete na kratko da ublažite, ali je potrebna posjeta stomatologu

  Bol u desnima može biti rezultat raznih zdravstvenih i životnih problema. Ovi uzroci i sama bol mogu biti veoma jaki. Brojni kućni lijekovi, međutim, mogu pružiti samo trenutno olakšanje, ali je potrebno da se javite vašem stomatologu koji će utvrditi razlog za bol i početi sa tretmanom liječenja. Osoba može imati bolove u desni zbog raznih stanja ili zato što grubo četka zube Neki drugi uzroci bolova u desni su: čir, trenje iz zubnih uređaja, kao što su ritejneri ili proteze, hormonske promene kod žena, gingivitis, koji često izaziva krvarenje desni, oralne infekcije, gljivična infekcija, koja može izazvati stvaranje žućkastih biofilmova u ustima i grlu, parodontitis… U ovom članku navodimo sedam kućnih lekova koji mogu na kratko da olakšaju bol od desni, ali se mora, u svakom slučaju, potražiti stručna pomoć.

  Topli ili hladni oblozi
  Primjena toplog ili hladnog obloga može pomoći u smanjenju oticanja, što može ublažiti bol u desni. Da biste napravili vruć oblog za desni, umočite čistu krpu u vruću vodu. Iscijedite višak vode, a zatim pritisnite krpu uz predelu obraza ili usne koji pokriva bolni dio desni. Da biste napravili hladni oblog, koristite pakovanje leda umotano u čistu krpu.
  Slana voda
  Ispiranje ili grgljanje slanom vodom može da umanji broj potencijalno štetnih bakterija koje „žive“ na desni. Ovo može pomoći da se smanji oteklina koja izaziva bol. Da biste napravili napitak, potrebno je da četvrtinu čajne kašike soli pomiješate u čašu tople vode. Popijte gutljaj i držite što duže u ustima prije nego što ga ispljunete. Ponavljajte ovo onoliko često koliko je potrebno.

  Kesica čaja
  Mnogi čajevi sadrže biljna jedinjenja koja se nazivaju tanini. Prema nekim istraživanjima, tanini mogu umanjiti bol desni jer ubijaju bakterije koje mogu iritirati desni. Zeleni, hibiskus i crni čajevi sadrže značajne količine tanina. Ova jedinjenja izazivaju osećaj puckanja u ustima nakon konzumiranja jakog čaja ili crnog vina. Neki čajevi sadrže sastojke koji mogu pomoći u smanjenju upale, uključujući đumbir i dodatnu kamilicu. Da biste smanjili bol u desni, nekoliko minuta uronite kesicu čaja u prokuvanu vodu, a zatim je izvadite i ostavite da se malo ohladi. Dok je kesa još topla, nanesite je direktno na mjesto bola i držite oko pet minuta.
  Biljna pasta
  Ljudi su vijekovima koristili lijekove za ublažavanje bola. Karanfilić, kurkuma i biljke iz roda „Spilanthes“ mogu pomoći u smanjenju boli, a osoba ih može upotrebiti za stvaranje paste koju može da nanese direktno na desni. Da biste napravili biljnu pastu: pomiješajte prah kurkume ili klinčića, na primer, sa malom količinom tople vode. Miješajte dok smjesa ne postane pasta. Nanesite dio paste direktno na mjesto bolova u desni. Ostavite pastu nekoliko minuta, a zatim je isperite. Osoba može koristiti pastu onoliko često koliko je potrebno da bi ublažila bol.

  Esencijalna ulja
  Mnogi farmaceutski proizvodi sadrže esencijalna ulja zbog različitih zdravstvenih koristi koje one pružaju. Osoba, takođe, može da kupi esencijalna ulja kako bi kreirala svoje lijekove. Ulje karanfilića, origana i metvice (nane) imaju svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale, umanjiti bol i poboljšati cirkulaciju. Osoba može napraviti sprej koji sadrži esencijalno ulje i vodu i koristiti je za smanjenje boli u desni. Da biste napravili sprej, dodajte četiri ili pet kapi esencijalnog ulja i 1 decilitar vode u čistu bocu sa raspršivačem. Nanesite smjesu na bolno mjesto
  Oralni gelovi
  Benzokain je lek koji može da nanese na upaljene desni, a glavni je sastojak uobičajenih oralnih gelova, kao što su Orajel i Anbesol. Važno je da sledite uputstva na etiketi kada koristite oralni gel za liječenje bolova u desni.
  Lijekovi protiv bolova
  Sredstva za ublažavanje bolova (analgetici) mogu pomoći u ublažavanju nelagode u zubima i u usnoj šupljini.
  Morate kod stomatologa
  Osoba može kod kuće samo na kratko da ublaži bol u desni. Međutim, ta bol je upozorenja na ozbiljan zdravstveni problem. Zbog toga je važno da se što prije ode na pregled kod stomatologa, kako bi se utvrdio uzrok boli i počela terapija. (Medical news today)

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.