fbpx
NaslovnaSavjetiBol nakon postavljanja kruna ili mostova

Bol nakon postavljanja kruna ili mostova

- Advertisement -

Poslije cementiranja kruna ili mostova, nije neobično da postoji bolna osjetljivost još jedno kraće vrijeme. Ako je bolna osjetljivost uporna ili se pogoršava, vrlo jednostavno rečeno mogu biti u pitanju ili sami zubi ili desni. Nažalost, ponekad je drugom stomatologu veoma teško ustanoviti “unazad” šta je sve rađeno, da bi mogao da nađe pravi uzrok bolu koji je uporan. Da li će dugo da perzistira bol poslije cementiranja kruna zavisi od čitavog niza faktora: u kakvom stanju su zubi bili prije brušenja, kako je izvedeno samo brušenje, za koju vrstu rada su brušeni zubi (klasični mostovi, metal-keramika, bezmetalna keramika, zlatne krune…), čime je cementiran sam rad, kako on definitivno stoji u odnosu na desni, na zube u suprotnoj vilici i slično.

Stanje zuba pre brušenja
Ne treba posebno naglašavati da protetika, sasvim isto kao i ortodoncija, zahtijeva stabilno stanje oralnog zdravlja. To znači izliječene zube i desni, uspostavljenu odličnu higijenu.
Postupak pri brušenju zuba
Rad bez vodenog hlađenja na velikom broju obrtaja, sa “eks-centar” svrdlima i sve slične greške mogu dovesti do toga da je zub “stresiran” i da se sve pokaže tek kada pacijenta prođe anestezija… Ponekad se desi da stomatolog previdi da je “otvoren živac” (“povuče se” od anestetika sa vazokonstriktorima), most se cementira na takav zub, i dalje idu problemi.

Vrsta rada
Za takozvane kucane zlatne krune zubi maltene nisu ni brušeni. Kruna se radila od zlatne folije, koja je “presovana” preko modela zuba koji treba da nosi krunu, i to je bilo otprilike to. U ustima su se ivice krune još malo dotjerale da budu naslonjene uz zub, tako da je brušenje zuba bilo baš minimalno. Ovakvi radovi su odavno iščezli u istoriji stomatologije i već se veoma rijetko viđaju… Za livene krune, treba obično manje brusiti zube nego za metalnu ili bezmetalnu keramiku.

Materijal kojim se rad cementira
Krune i mostovi se obično cementiraju kvalitetnim fosfatnim cementima (kao što je Harvard) ili glass-ionomerima (kao što je Fuji Plus). U načelu, kod zuba koji nisu “previše brušeni”, i generalno mnogo “maltretirani”, ne bi trebalo da bude neke razlike. Međutim, treba imati u vidu da klasični cementi imaju egzotermnu reakciju vezivanja, te da oslobađanje toplote u tom kratkom periodu može na neke zube negativno da utiče.

Definitivan izgled samog rada
Ukoliko je kruna “kratka”, ne pokriva u potpunosti brušeni zub, ako ne doseže do desni, ako je neravna, deblja (lije se na do 0.2 mm) ili ako je samo mrvu viša kada pacijent zagrize, ako nema adekvatan kontakt sa susjednim zubima, ovo može da napravi poprilične probleme, pogotovo dugoročno gledano. Ima šanse da vas zubi bole i dugo poslije stavljanja kruna i mostova ako ste mlada osoba (kod mladih ljudi je živac bliže površini zuba nego kod sredovječnih), ako su zubi već bili u lošem stanju, a na neadekvatan način pripremljeni, ako samo brušenje nije izvedeno adekvatnom tehnikom i u određenoj formi, ako se rad cementira pogrešnim materijalom ili tehnikom, ako definitivan rad ima mane u odnosu na okolne strukture. Rješenja za ovakve probleme su često prilično “nezgodna” i nerijetko iziskuju izradu novog rada.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -