NaslovnaSavjetiBol i krckanje vilice

Bol i krckanje vilice

- Advertisement -

Bol i osjetljivost u predjelu ispod uva koji se javljaju pri žvakanju, zijevanju ili svakom drugom jačem otvaranju vilice, osjećaj ukočenosti kao i stvarna ukočenost vilice, grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje usta, osjećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze ukazuju na postojanje poremečaja u viličnom zglobu.

Nescepifičan simptom je i glavobolja, koja počinje u predjelu ispod uva i širi se u druge dijelove vrata ili uva. Pri otvaranju usta, može se čuti pucketanje ili krckanje vilice. Donja vilica je jedina pokretna kost lica, a mjesto gdje se ona spaja sa sljepoočnom kosti je vilični (temporomandibularni) zglob. Ovaj zglob je veoma važan jer učestvuje u funkciji žvakanja, govora, facijalnoj ekspresiji, čak ima ulogu i u disanju. Problemi vezani za ovaj zglob se nazivaju tempromandibularni poremećaj, a ljekar koji liječi ove poremećaje su doktori stomatologija i maksilofacijalni hirurzi.

Bol i krckanje vilice, najčešći uzroci
Uzroci nastanka problema su različiti: od udarca u vilicu, preko dugotrajnog škrgutranja i stiskanja vilice (tzv. bruksizam), grčeva u mišićima (javljaju se kod svakodnevnog stresa), nepovoljnog rasporeda zubai zagrižaja do artritisa i tumora. Zbog uticaja ženskog hormona estrogena, suptilnije anatomske strukture i psiholoških karaktersitika, problem se češće javlja kod žena.
Simptomi poremećaja viličnog zgloba
Bol, osjetljivost, osjećaj ukočenosti, grčevi, glavobolje, otok, pucketanje, škljocanje zgloba, znaci su prisustva ovog poremećaja. Simptomi mogu trajati nedeljama, čak i mjesecima umanjujući kvalitet života (ishrana, govor, san…), pa in ne treba zanemarivati. Ukoliko simptomi predugo traju, mogu dovesti do razvoja depresije i aksioznosti. Uzimanje lijekova protiv bolova (analgetika), može kratkotrajno dovesti do poboljšanja, ali intervencija stomatologa je, ipak, neophodna.

Bol i krckanje vilice – kako se izboriti
Edukacija pacijenta o ovom problemu je najvažnija, jer se moraju promijeniti svakodnevne navike kao što su konzumiranje tvrde i hrskave hrane.
*Zaboravite na kokice, bademe, kikiriki i ostalo koštunjavo voće
*Jedite mekšu hranu
*Zalogaji moraju biti usitnjeni
*Usta ne smijete maksimalno da otvarate, tako da osim žvakanja, morate kontrolisati i zijevanje
*U akutnoj fazi pomaže zagrijavanje bolnog područja. Zagrijte krpu ili peškir i stavite na problematično mjesto
*Tablete protiv bolova, upala, kao i lijekovi za opuštanje mišića, mogu biti od pomoći – kratkoročno
*Osim što je neophodno kontrolisati otvaranje usta, potrebno je da se nosi štitnik (splint) za zube, koji će vam po mjeri uraditi protetičar uzimanjem otiska. Ukoliko imate ovaj problem i noću stiskate violicu i škripite zubima, nošenje splinta smanjiće pritisak i opterećenje zgloba, mišići više neće biti u grču i bolovi će se smanjiti.
*Bitno je regulisati zagrižaj. To znači da treba nadomjestiti nedostajuće zube – protetski

Multidisciplinarni pristup
Ovo je problema sa kojim se sve češće srećemo, koji neće proći sam od sebe i zahtijeva multidisciplinarni pristup. Liječenje podrazumijeva uklanjanje uzroka bolesti, smanjenje ili eliminaciju bola, kao i subjektivnih smetnji i rehabilitaciju. Najčešće je nedostatak zuba uzrok ovog problema, pa je rekonstrukcija zagrižaja vrlo važna. Postiže se protetskim nadoknadama i plombama. Ukoliko postoji nepovoljan i nepravilan odnos vilica, nošenjem specijalnih splintova, može se riješiti ovaj problem i vilice se vratiti u normalan položaj. Fizikalnom terapijom i vježbama, funkcija žvakanja se vraća i bol se smanjuje. U težim slučajevima, može postojati potreba za hirurškim intervencijama na samom zglobu. (www. pharmamedica.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -