NaslovnaObavještenjaBiseri koji lice krase - šta su zapravo zubi?

Biseri koji lice krase – šta su zapravo zubi?

- Advertisement -

Stara narodna poslovica kaže: „Bijele koke ispod strehe vire“, još ih zovu i biserima koji lice krase… Ovi, ali i brojni drugi epiteti koriste se kako bi se opisali zubi, dio našeg lica koji definiše osmjeh, lice, a time gotovo da definišu i osobu. Ali šta su zapravo zubi?

Od čega se sastoje? Kako i kada nastaju? Neizostavan su dio našeg bića, ali o njima u biti jako malo znamo. Iako se gledajući spolja zubi čine jednostavni, oni su u biti jako kompleksi maleni organi.

Foto: advanceddentalofnewwindsor.com

Anatomska građa zuba
Zubi se sastoje od tri dijela – krune, vrata i korijena zube. Kruna zuba je dio koji vidimo iznad zubnog mesa i najvećim je dijelom građena od dentina preko kojeg stoji tvrda gleđ.

Unutar zuba je pulpna komora koja je ispunjena zubnom pulpom, odnosno živcima i krvnim žilama. Vrat zuba odnosi se na dio zuba u kojem se spajaju kruna i korijen zuba te nije vidljiv, kao ni korijen zuba koji se nalazi u zubnom mesu te učvršćuje i podupire zube. Korijen je pričvršćen ligamentom koji se zove paradontalni ligament.

Sad kad smo objasnili dijelove zuba, bitno je naučiti od čega su zubi građeni. Svaki zub je građen od četiri dijela – gleđi, dentina, cementa i pulpe. Gleđ je najtvrđi dio zuba i pokriva spoljnu površinu. Njoj možemo biti zahvalni jer možemo žvakati i zbog nje nas ne bole zubi.

Foto: ccdental.com.au

Naime, gleđ pruža zaštitu „mekanijih“ dijelova zuba. Jedna zanimljivost kod gleđi jest da je ona najtvrđi dio našeg tijela. Dentin se nalazi ispod gleđi i prožet je sitnim kanalićima kojima, u slučaju da se gleđ ošteti, toplina i/ili hladnoća dolaze do zuba te može doći do osjetljivosti zuba. Cement nije pravi cement već tkivo koje pokriva dentin u korijenu zuba.

Njegova uloga je da povezuje zub i vilicu. Ono što je zanimljivo kod cementa i dentina jeste da se stvaraju i obnavljaju tokom cijelog života, dok se, naprimjer, gelđ troši. Zadnji dio zuba, ali ne i najmanje bitan je pulpa, odnosno mekani dio zuba koji se sastoji od živca, krvnih žila i raznih vrsta vlakana.

Glavni zadatak pulpe je hranjenje zuba, odnosno snabdijevanje hranjivim tvarima i krvlju, ali i služi kao svojevrsni senzor i registruje temperaturu i razne druge faktore.

Foto news.usc.edu

Kada se počinju razvijati zubi?
Zanimljivo je kako se zubi počinju formirati dok smo još u fazi zametka u majčinoj maternici i rast i razvoj zuba prolazi kroz četiri stadijuma: zametka, kape, stadijum zvona i stadijum formiranja korijena.

Kako zubi niču?
Zubi niču u dvije faze – faza nicanja mliječnih zuba i faza nicanja stalnih, odnosno trajnih zuba. Mliječnih zuba imamo 20 i njihovo nicanje uglavnom počinje nakon šestog mjeseca života, dok stalnih, odnosno trajnih zuba imamo 32 i oni počinju nicati od šeste godine života.

Svi se sjećamo krezubih fotografija iz prvog razreda osnovne škole. Takođe, ljudi imaju kratak period u kojem imaju mliječne i trajne zube, a to je razdoblje od šeste do otprilike 12. godine.

Foto: westairdriedental.ca

Zubi se još mogu podijeliti i prema njihovoj funkciji na sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake.

Prednji zubi su: sjekutići, koji sijeku hranu i očnjaci koji kidaju hranu. Bočni zubi su pretkutnjaci ili mali kutnjaci, koji gnječe i melju hranu i kutnjaci, koji imaju istu funkciju kao i pretkutnjaci. Eto, to je ukratko sve o zubima, a mislili ste da znate sve?

Izvor: pokazizube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -