Naslovna Savjeti Biodentaplast vizili - estetika i funkcionalnost

Biodentaplast vizili – estetika i funkcionalnost

Savremeni način života se odražava na sve aspekte ljudske ličnosti. Ubrzan tempo, stres na radnom mjestu i ekonomski momenat diktiraju životne navike svakog pojedinca. Pojedine od tih navika mogu štetno djelovati na zdravlje čovjeka.

Takva štetna djelovanja mogu imati za posljedicu i sam gubitak zuba. Budući da živimo u eri razvoja i napretka, velika pažnja se poklanja estetici i funkcionalnosti te je stoga neprihvatljivo zanemarivati sopstveno oralno zdravlje.

I pored sveobuhvatne dostupnosti u 21. vijeku, i danas se srećemo sa ogromnim procentom bezubih i krezubih pacijenata, pogotovo u ekonomski slabije razvijenim zemljama.

Foto: fulldent.ba

Mnogi pacijenti još uvijek teško prihvataju mobilne proteze kao terapijsko rješenje jer one često djeluju neprirodno pa se zbog toga prepoznaju kao umjetne.

Ciljevi izrade zubnih nadoknada su svakako funkcionalnost i neprimjetno uklapanje u postojeću situaciju, što znači da sve što se vidi u ustima oblikom i bojom mora što vjernije oponašati prirodu.

Ako se osvrnemo na sami početak korišćenja materijala u zbrinjavanju krezubih pacijenata, možemo reći da danas imamo široku paletu funkcionalnih i estetskih rješenja u saniranju krezubih pacijenata. Kao jedan od takvih, predstavljamo Biodentaplast vizile poznatije kao bezmetalni ili „bijeli“ vizili.

U našem zubotehničkom laboratoriju nudimo izradu visokoestetskih Biodentaplast vizila, izrađenih od materijala renomiranog njemačkog proizvođača Bredent.

Foto: fulldent.ba

Istraživanja u tehnološkim naukama pružila su nam alternativni materijal pod nazivom „Acetalna smola“. Takođe poznat kao polioksimetilen (POM), acetalna smola nastaje polimerizacijom formaldehida i predstavlja termoplastični tehnopolimer s kristalnom strukturom bez monomera.

Homopolimer, polioksimetilen (POM) je lanac naizmjeničnih metilnih grupa povezanih molekulom kiseonika.

Pokazalo se da ovaj materijal ima dobru biokompatibilnost i to je potaknulo njegovu upotrebu u ortopedskoj hirurgiji (kao vještačka zamjena kuka) i kardiohirurgiji (kao vještačke valvule).

Acetalne smole se brzo razvijaju kao uspješan osnovni materijal za proteze, kao kukice u boji zuba i u raznim drugim stomatološkim indikacijama. Zahvaljujući visokoj kristalnosti,

Biodentaplast posjeduje odlična svojstva (što je veća kristalnost u smoli, tvrđa će smola biti). Izuzetno fiziološko ponašanje i širok raspon mehaničkih karakteristika dopuštaju upotrebu u brojnim područjima zubne protetike.
Prednosti:
*biokompatibilnost
*bez rezidualnog monomera

Foto: fulldent.ba

*estetika
*bez ukusa metala u ustima
*ekonomski momenat
*visok nivo komfornosti pri nošenju
*visok nivo precizne imitacija detalja

*optimalne vrijednosti frikcije
*brza i laka preparacija (priprema)
*moguća je kasnija zamjena sedla pomoću hladne polimerizacije
Indikacije:
*Nedostatak nekoliko zuba u istom kvadrantu ili u oba kvadranta istog luka (jednostrano ili obostrano skraćen zubni niz)

*Idealno rješenje za pacijente koje ne žele fiksne mostove ili zubne implantate
*Pacijenti alergični na metale
*Pacijenti sa visokim estetskim zahtjevima

Foto: fulldent.ba

Biokompatibilno rješenje za bezmetalne proteze
Zubne proteze bi trebale da se ponašaju jednako kao i tkivo koje zamjenjuju. Određeni dentalni materijali kao što je metal ili keramika su, ipak, tvrđi nego bilo koja druga supstanca u ljudskom tijelu.

Te stoga, remeti prirodni proces u ljudskom organizmu. U suprotnosti sa ovim, termoplastične proteze ne ograničavaju ni jedan pokret vilice. Time se uklanja diskomformnost kao što je mišićna napetost čime se štite prirodni zubi i koštano tkivo.

Fenomen “oralne baterije”
Električne struje mogu nastati između dva različita materijala (npr. između zlata i neplemenitih metala/amalgama).

Kao rezultat toga, metalni joni se rastvaraju i apsorbuju u tijelo kroz proces ingestije. Upotrebom termoplastičnih materijala eliminiše se ovakav opštepoznat problem.

Izbjegnite rizik od alergije
Naučne studije su pokazale da metali predstavljaju rizik od razvoja alergije unutar oralne sluznice. Metali oslobađaju jone u pljuvačku koji potom aktiviraju imuni sistem.

Foto: fulldent.ba

Pojedini preosjetljivi ljudi će imati negativnu reakciju na ovakve metale, ponekad zahvatajući kompletan organizam. Međutim, neki pacijenti su osjetljivi i na dentalne plastične mase.

Količina rezidualnog monomera predstavlja rizik za nastanak alergije. Nasuprot tome, tokom obrade Bredentovih termoplastičnih materijala spriječava se oslobađanje zaostalog monomera.

Estetika
Termoplastične mase u boji zuba ili gingive postižu mnogo bolji prirodni izgled nego njihove metalne kopije.

Npr. proteze sa termoplastičnim kukicama se uklapaju u ukupni izgled zubnog niza i odaju mnogo prirodniji sklad prilikom smijanja ili govora.

Izvor: Zubotehnička laboratorija Full Dent

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Usta nisu sterilna sredina!Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako...
- Advertisment -