fbpx
NaslovnaObavještenjaBiljna ishrana smanjuje gingitivis

Biljna ishrana smanjuje gingitivis

- Advertisement -

Biljna ishrana smanjila je gingivitis. To je potvrdilo nedavno istraživanje koje je sproveo Odsjek operativne stomatologije i parodontologije medicinskog centra na Medicinskom fakulteta u Frajburgu (Njemačka). U ispitivanju je učestvovalo 30 pacijenata sa gingivitisom, a eksperimentalna grupa je prešla na ishranu sa niskim sadržajem prerađenih ugljenih hidrata, životinjskih proteina i bogata omega 3 masnim kiselinama, vitaminom C, antioksidansima, biljnim nitratima i vlaknima tokom četiri nedelje.

Tokom tog vremena, svi učesnici su prekinuli upotrebu zubnog konca i drugih alata za čišćenje. Iako nije bilo razlika u pogledu vrijednosti plaka, eksperimentalna grupa je doživela značajno smanjenje gingivnog krvarenja. Ovi subjekti su, takođe, pokazali povećanje vrijednosti vitamina D i gubitak težine.

-Rezultati istraživanja jasno pokazuju mogućnost prirodnog smanjenja gingivitisa optimizovanom ishranom koja takođe promoviše opšte zdravlje. Prema tome, stomatološki timovi bi trebalo da se pozabave prehrambenim navikama i daju adekvatne preporuke u liječenju gingiviti – rekao je Johan Felber, direktor Odeljenja za operativnu stomatologiju i parodontologija na Univerzitetu u Frajburgu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -