fbpx
NaslovnaSavjetiBiljke koje jačaju i čuvaju vaše zube

Biljke koje jačaju i čuvaju vaše zube

- Advertisement -

Suvo voće, žitarice, jabuka, sirova mrkva, celer, cimet, peršun, metvica, kora narandže i limuna, neke su od biljaka koje koristimo u ishrani, a koje značajno pomožu jačanju i očuvanju zdravlja vaših zuba. Za zdravlje i ljepotu vaših zuba sami možete učiniti puno više od pranja i pregleda, ako u prehranu ubacite namirnice koje će vas do blistavog osmijeha dovesti na prirodan način.

Vitamin C i bjelančevine – prirodni čistači
Poslije svakog obroka trebali biste prati zube, ali to nije uvijek moguće. Osim žvakaćih guma bez šećera koje vraćaju ph vrijednost vašim ustima, stručnjaci preporučaju da posegnete za namirnicama koje su prirodni čistači zubi. Jedite hrskavu hranu koju morate dobro i temeljno sažvakati. Žvakanje je zdravo, jer njime lučimo supstancu koja štiti zube od nastanka karijesa. Najbolje je pojesti suvo voće, žitarice, jabuku ili sirovu mrkvu ili celer. Jabuka je izuzetno zdrava za zube jer osim što je bogata vitaminom C, sadrži i kalcijum, fosfor i fluor koji pomažu u očuvanju i izgradnji zuba i gleđi, ali i zaštiti desni.

Voće i povrće bogato vlaknima i vitaminom C trebalo bi trebalo da postane dio vaše svakodnevne prehrane, jer upravo ono pomaže pri očuvanju bjeline vaših zuba. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže bjelančevinu kazein koja je prirodni čistač zuba. Zato je nakon slatkog obroka preporučljivo neutralizovati kiselinu u ustima nekom od mliječnih namirnica. Jogurt ili kriška sira i ostali mliječni proizvodi sadrže i kalcijum koji je prijeko potreban za zdravlje kostiju i zuba.Razvoj karijesa i bolesti desni kao i loš zadah se u značajnoj mjeri sprečava konzumacijom zelenog i crnog čaja. Oni sadrže antioksidantne biljne supstance koje sprečavaju širenje bakterija u ustima i tako umnogome pomažu u očuvanju zdravlja zuba.

Biljke i egzotični začini
Put do blistavog i zavodljivog osmijeha je znatno lakši uz male tajne koje sadrži začinsko bilje.
Cimet, peršin, metvica – kao začini, čajevi ili napitci pomažu protiv lošeg zadaha, ali i liječenju zubobolje
Kadulja, ružmarin, aloe vera – ispiranjem usta sa napitcima na bazi ovih biljaka pomoći će kod bolova u desnima
Kamilica – njena protivupalna svojstva pomažu pri bolesti zuba i ublažavaju bolove nakon vađenja zuba.
Lovor – djelotvoran u izbjeljivanju zuba, uklanja tamne mrlje, a koristi se tako što se utrljava na zube


Kora narandže i limuna – očistite ih i svakodnevno njima trljajte zube, a njihova kiselina će učiniti da za nekoliko mjeseci uočite koliko su vaši zubi bijelji nego ranije
Hrana koja ne podstiče nastanak karijesa je često na našem jelovniku, a mnogi misle da neke od tih namirnica pomažu razvoju zubnih bolesti.Riječ je jajima, mesu, ribi, većini povrća, ulju, margarinu, maslacu, sjemenkama i koštunjavom voću.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -