NaslovnaObavještenjaBijele kredaste mrlje na zubima – šta su, zbog čega nastaju i...

Bijele kredaste mrlje na zubima – šta su, zbog čega nastaju i kako ih ukloniti?

- Advertisement -

Koliko smo samo puta u svojoj praksi vidjeli lijepe osmijehe čiju ljepotu umanjuju bijele kredaste mrlje rasute po površinama zuba.

Sve što smo do sada mogli jeste da odgovorimo pacijenta od ideje da ih uklone ili primjenimo neku od metoda koja bi zahtijevala redukciju zubnog tkiva.

Foto: hiclipart.com

Tehnologija materijala kao nauka stalno napreduje i dala nam je inovativno rješenje koje sa velikim zadovoljstvom primjenjujemo u našoj praksi.

Bijele kredaste fleke, mrlje i ostale diskoloracije na zubima su mjesta slabije mineralizacije gleđi. Takva mjesta su porozna sa smanjenom otpornošću gleđnih gredica na karijes, ali i pritisak pri žvakanju.

Zbog slabije mineralizacije gleđ reflektuje svjetlost drugačije nego zdrava gleđ pa se u većoj ili manjoj mjeri primjećuju bijele mrlje ili različiti pigmenti na površini zuba.

Osim što narušavaju estetiku osmijeha iz svega navedenog bijele fleke odnosno mrlje po zubima svakako treba tretirati. Do skoro su se pigmentacije na zubima u vidu bijelih mrlje uklanjale preparacijom ovakvih mjesta bušilicom, a zatim se prekrivala sa kompozitnim materijalima.

Foto: hiclipart.com

Veoma često takvim tretmanom pacijenti nisu bili dugoročno zadovoljni jer je kompozit poslije par godina mijenjao boju pa se kao trajno rješenje pribjegavalo izradi fasete – keramičkog vinira kojim se minimalno, ali ipak redukuje zubna supstanca.

Dakle zbog male bijele mrlje, uklanjala se veća površina da bi se bijela mrlja prekrila vinirom. Primjenom novih materijala danas smo u mogućnosti da se pacijentima pruži tretman, koji će bijele mrlje ukloniti na sasvim komforan način.

Koja je najefikasnija metoda za uklanjanje bijelih mrlja?
ICON tretman bijelih kredastih mrlja na zubima omogućuje nam da za samo 30 minuta bez anestezije potpuno bezbolno uklonimo ili drastično ublažimo bijele mrlje vraćajući zubu prirodnu translucenciju i homogenost.

ICON preparat na bazi kompozitnih smola prodire duboko kroz poroznu gleđ jačajući strukturu porozne gleđi. Nakon tretmana zubi izgledaju prirodno sa svim svojim karakteristikama – sjajni i glatki.

Foto: uhhospitals.org

Uklanjanje bijelih mrlja spada u neinvazivne metode. Tretman je moguće ponoviti više puta dok god bijela mrlja ne nestane bez bilo kakvog rizika od oštećenja strukture zuba.

Zbog čega nastaju bele mrlje na zubima i kako spriječiti njihovo pojavljivanje?
Kredaste bijele mrlje nastaju na zubima veoma često i nakon nošenja ortodontskog aparata, ali takođe mogu biti prisutne kao prosto lošija maturacija gleđi pri formiranju i nicanju zuba, hipoplazija gleđi. Uzrok pojave bijele mrlje na zubima može biti povezan i sa hranom.

Previše kiselih napitaka citrusno voće ili veći unos šećera, takođe, može biti uzrok pojave bijele mrlje na zubima. Preporuke je da se nakon unosa citrusa uzme malo i obične vode kako bi se kiselina što prije neutralisala.

Dobra oralna higijena izbalansirana ishrana i kontrolni pregledi su bitni u prevenciji pojave bijelih kredastih mrlja na zubima. Šta god da je uzrok današnja nauka nam je dala novo rješenje.

Izvor: ordinacija Dental centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -