NaslovnaObavještenjaBiće upisano skoro hiljadu brucoša, imamo li hiperprodukciju kadra?

Biće upisano skoro hiljadu brucoša, imamo li hiperprodukciju kadra?

- Advertisement -

Kraj juna i početak jula svake godine, rezervisan je za upis i polaganje prijemnih ispita na stomatološkim fakultetima, odnosno fakultetima dentalne medicine.

Portal stomatologija.me je prethodnih desetak dana objavio podatke vezane za uslove upisa i brojke, koliko će pojedini fakulteti na prostorima bivše Jugoslavije upisati novih akademaca. Ta brojka se kreće od 20, 50, 90, 160 do 220 brucoša.

Kada se saberu brojevi sa 14 fakulteta sa prostora nekadašnje države, dođe se do cifre od skoro 1.000 novih studenata, tačnije 975. Postavlja se pitanje da li je baš potrebno da se upisuje ovoliki broj svake godine. Imamo li hiperprodukcijaju kadra?

Foto: studying-in-australia.org
Foto: studying-in-australia.org

Prema podacima, posljednjih pet, šest godina se uravo to dešava, a naći posao nije baš lako. Zašto je to tako, znaju nadležni koji raspisuju konkurs za upis. Da li je to zbog novca, da bi se punili budžeti fakulteta ili je nešto drugo u pitanju, za sada je nepoznanica.

Mnogi stomatolozi ne mogu da nađu posao u struci, pa se opredjeljuju, pretežno, za rad u farmaceutskim kompanijama kao komercijalisti, odnosno prodaju lijekove.

Samo u Republici Srpskoj se na birou, prema podacima iz aprila, nalazi 150 doktora stomatologije. Vjerovatno ništa bolja situacija nije ni u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj… Zbog ovakve upisne politike na kraju najviše „stradaju“ stomatolozi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -