NaslovnaRiječ stomatologaBezmetalne krunice – navlake za zube

Bezmetalne krunice – navlake za zube

- Advertisement -

Krunice za zube predstavljaju navlake koje se izrađuju tako da estetski i funkcionalno zamijene prirodnu krunicu zuba. Prirodna krunica zuba može da se ošteti kao posljedica loma, karijesa ili trošenja zuba.

Osim funkcionalnih problema, krunicama se rješavaju i estetski problemi u pogledu boje, oblika i položaja zuba. Danas imamo mogućnost da biramo između više vrsta materijala od kojih krunice mogu biti izrađene. Bezmetalne krunice predstavljaju najbolje estetsko rješenje kada je riječ o protetskim nadoknadama na zubima.

- Advertisement -
Foto: dudental.rs

Šta su bezmetalne krunice?
Ranijih godina materijal koji se najviše koristio za izradu krunica i mostova je bio metal-keramika. Ova vrsta nadoknade u svom sastavu ima metalnu osnovu, na koju se potom peče sloj keramike. Na ovaj način, vještački zub dobija oblik, boju i veličinu tako da se uklapa u zubni niz.

Ova vrsta materijala se naravno i danas koristi, ali osim toga danas možemo da biramo i između nekih novijih materijala koje jednim imenom nazivamo bezmetalna keramika. Bezmetalna keramika, kao što i samo ime kaže, nema metalnu osnovu. Kao osnova za izradu ovakvih krunica najčešće se koristi cirkonijum. Ovo je jedan od najtvrđih materijala, kao je takođe i biokompatibilan.

- Advertisement -

Bezmetalne krunice izrađene sa osnovom od cirkonijuma imaju mnogo prirodniji izgled, jer kroz njih svjetlost može da prolazi i samim tim se ne dobije utisak vještačkog materijala. Bezmetalne krunice mogu biti izrađene od ful cirkona ili od cirkona presvučenog keramikom. I u jednom i u drugom slučaju dobija se visoko estetski izgled zuba, koji nemaju karakterističan sivi ton, kao što je to slučaj kod metalokeramičkih navlaka.

Foto: dentalvortex.rs

U kojim slučajevima je moguće izraditi bezmetalne navlake?
Izrada bezmetalnih (cirkonijum-keramičkih) krunica je moguća kod svih pojedinačnih navlaka za zube. Od ove vrste materijala je, takođe, moguće izraditi i most koji nadoknađuje izvađene zube. Sama procedura pripreme zuba je veoma slična kao i kod bilo kog drugog materijala.

Sve detaljne informacije o ovom postupku možete pročitati ovde. Međutim, nakon uzimanja otiska, za izradu navlaka od ovog materijala koristi se CAD/CAM tehnologija. To znači da se model zuba skenira i kompjuterski se pristupa planiranju, dizajnu i izradi samih navlaka. Ovo obezbeđuje veliku preciznost i odlično naleganje na zube. Skeniranje i kompjutersko navođenje izrade bezmetalnih krunica čini cio proces kraćim, što znači da su zubi spremni za cementiranje već nakon nekoliko dana.

Za to vrijeme, dok se čeka finalna izrada, pacijent na svojim zubima ima privremene krunice koje omogućavaju normalan govor i žvakanje. Izrada bezmetalnih krunica se, takođe, preporučuje kod pacijenata koji imaju alergije na određene vrste metala. Prema svim dosadašnjim istraživanjima, cirkonijum ne izaziva nikakvu reakciju okolnog tkiva.

Kao i kod izrade svih ostalih zubnih nadoknada, najprije je potrebno uraditi klinički pregled i analizu RTG snimka. Zdravi zubi i zdrave desni su preduslov za početak svih radova koji uključuju i estetske procedure i izradu bezmetalnih cirkonijum-keramičkih navlaka.

Izvor: ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -