NaslovnaIntervjuBez sertfikata nema dentalnog turizma

Bez sertfikata nema dentalnog turizma

- Advertisement -

U zdravstvenom turizmu ostvari se u svijetu godišnji promet od 100 milijardi dolara. Svaka dvadeseta osoba u Velikoj Britaniji (2,65 miliona Britanaca) putovala je ili planira da putuje u druge zemlje radi zdravstvenih usluga koje su i do 70 odsto niže nego u njihovoj zemlji.

U našu zemlju zbog stomatologa dolazi dijaspora, slučajni turisti i mali broj pravih „dentalnih turista“ iako imamo povoljnu cjenovnu politiku, kvalitetne stručnjake i opremu.

Dr Mirko Mikić (Foto: Facebook)

Saradnik u nastavi na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, inače predsjednik Asocijacije stomatologa i potpredsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Stomatološke komore Mirko Mikić, kazao je za „Pobjedu“ da dentalni turizam kod nas trenutno nije na zavidnom nivou, dok je u svijetu njegov udio u okviru zdravstvenog do 40 odsto.

Potencijali
„Imamo registrovanih 320 stomatoloških ordinacija i 600 licenciranih stomatologa, ali što se tiče rada sa strancima pretežno se zasniva na radu sa dijasporom, na nekim slučajnim turistima koji su iz drugih razloga u Crnoj Gori. Veoma je mali broj pravih dentalnih turista“, ističe Mikić, koji bi mogli da se ,,dovedu“ u velikom broju i koji bi bili naši gosti i van sezone i što je najvažnije to bi bili visokoplatežni turisti.

Dr Mirko Mikić (Foto: Facebook)

On smatra da, ipak, imamo veliki potrencijal, jer što se tiče kadra i opreme ne zaostajemo za najrazvijenijim zemljama.
„Asocijacija je organizovana na samoj osnovici. Nismo omasovili udruženje, čekamo da prođe kovid pandemija, te da napravimo nekoliko sastanaka i tim napravimo konkretnu viziju kako naše udruženje treba da se razvija“, kazao je Mikić.

Istakao je prednost Crne Gore na polju dentalnog turizma, konkretno cijena i određeni procenat ordinacija koje stručnošću kadra, kvalitetom opreme i materijala mogu pružiti kvalitetnu stomatološku uslugu za znatno nižu cijenu nego u zemljama Zapadne Evrope ili neke od prekookeanskih zemalja. Mikić tvrdi da bi dentalni turizam trebalo da bude druga vodeća grana zdravstvenog turizma, osim rehabilitacionog i usluga koje pruža Institut ,,Simo Milošević“.

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

„Definitivno su problemi u standardizaciji, interno u rješavanju i banalnih komplikacija koje su neminovne u bilo kojim stomatološkim procedurama kao i kooperativnost sa ostalim branšama kompletnog dentalnog turizma. Osnovica mora da bude stomotaloška ordinacija, odnosno stomatolog, zbog pravljenja plana terapije, plana slobodnog vremena i slično“, kazao je Mikić.

Naglašava i da neki ljudi iz biznisa ne mogu sami pokrenuti ozbiljan dentalni turizam i da smo zato u ovom stanju gdje jesmo, a to je da jedino sarađuju sa nekim individualcima ili entuzijastima iz oblasti dentalnog turizma koji dovode sporadične slučajeve.

„Nemamo krupno organizovan dentalni turizam, kao što je to u susjednoj Hrvatskoj ili čak i u nekim ordinacijama u Srbiji, a da ne govorimo o Mađarskoj koja je u Evropi najprepoznatljivija u toj oblasti“, tvrdi Mikić, koji dodaje da je mana razvoju dentalnog turizma i naša nedovoljna avio povezanost sa razvijenim zemljama.

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

Strategija
Smatra da je neophodno završiti strategiju zdravstvenog turizma, što se očekuje na proljeće sljedeće godine.
„Nadamo se olakšicama u smislu uvođenja standarda prije svega. U Crnoj Gori imamo svega dvije, tri ordinacije koje su pokrivene međunarodnim standardima“, kazao je Mikić dodajući da se moraju otvoriti nekoliko specijalizovanih turističkih agencija za dentalni, odnosno medicinski turizam.

„Treba unaprijediti i saradnju na nivou stomatologije, odnosno dentalnih radnika i turističkog sektora u smislu povećanja međunarodne promocije dentalno-turističke ponude u svijetu na velikim sajmovima kroz Nacionalnu turističku organizaciju i sl. Smatram da ukoliko bi se na adekvatan način promovisao kvalitet i sigurnost pružene stomatološke usluge, računajući cjenovnu razliku u odnosu na ciljanu zemlju neminovno bismo postali vidljivi na stomatološkoj mapi i imali potencijalne dentalne turiste iz razvijenih zemalja“, kazao je Mikić.

Dr Mirko Mikić (Foto: Facebook)

Ističe da su nam ciljane zemlje Zapadne Evrope, a zanimljiva možda i Norveška, Italija itd. On poručuje na kraju da se dentalni turizam u Crnoj Gori treba bazirati na protetsko-implantskoj terapiji pa se spuštati na ostale stomatološke usluge koje uključuje svakako i estetiku.

Kompletan tretman jeftiniji za 20.000 eura nego u Engleskoj
Mikić tvrdi da je radio istraživanje koliko košta kompletna implantno-protetska rehabilitacija (zbrinjavanje) totalne bezubosti u prosječnog pacijenta u Engleskoj i u Crnoj Gori.
„Ako uzmemo okvirno i troškove avio karte i prosječni hotel sa četiri zvjezdice tj. kompletno zbrinjavanje razlika je u nekih 20.000 eura, to jeste usluga je za toliko jeftinija u Crnoj Gori“, kazao je Mikić.

Izvor: Pobjeda

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -