NaslovnaSavjetiBebin prvi zub - evo šta bi svaki roditelj trebalo da zna

Bebin prvi zub – evo šta bi svaki roditelj trebalo da zna

- Advertisement -

Prvi zub važan je događaj u odrastanju vaše bebe i radostan trenutak za roditelje. Mnogi roditelji, pogotovo oni koji se prvi put susreću s time, imaju mnogo nedoumica i pitanja o bebinim zubićima, prema tome – pogledajte šta bi trebalo da znate.
Većini beba zubi niču između šestog i 12. mjeseca
Otprilike u dobi od tri mjeseca, bebe će početi ustima da istražuju svijet, povećati izlučivanje sline i raditi ono što se roditeljima ne sviđa – često gurati ruke u usta. Mnogi roditelji tada misle da je uzrok nicanje prvog zuba, ali prvi zub se obično javlja u dobi od oko šest mjeseci. Prvi zubi su, po pravilu, donji prednji zubi (sjekutići), a do treće godine života dijete bi trebalo da imati sve zube.

Fluor štiti bebine zube
Fluor je mineral koji očvršćivanjem cakline sprječava propadanje zuba. Sa stomatologom se posavjetujte o upotrebi zubne paste obogaćenoj fluorom ali trebalo bi da znate da je prilikom korištenja zubnih pasta s fluorom potreban oprez kod male djece i djece sa smetnjama u razvoju, kako se gutanjem ne bi unijele prevelike količine fluorida u organizam, jer iste mogu biti toksične.
Masiranje desni pomoći će bebama kod izbijanja zuba
Kod izbijanja zuba beba će vjerojatno pokazivati znakove nervoze, desni oko zuba koji izbija na površinu će biti natečene, a beba će sliniti više nego obično. Takođe, prema nekim istraživanjima, može doći i do blagog porasta tjelesne temperature. Bebi ćete olakšati bol laganim masiranjem upaljenih desni, čistim prstima ili čistom, rashlađenom ili vlažnom krpom.

Ne koristite jantarne ogrlice
Jantarne ogrlice, iako vrlo popularne, uopšte se ne preporučuju. Osim što je većina stomatologa saglasna u tezi da ne pomažu u ublažavanju boli i nelagode kod nicanja zubića, upozoravaju da ovakve ogrlice predstavljaju ozbiljnu opasnost od gušenja ili davljenja.
Četkajte bebine zube dva puta dnevno
Već nakon nicanja prvog zuba, potrebno je četkanje dva puta dnevno, pogotovo nakon zadnjeg obroka u danu. Na četkicu stavite paste veličine zrna pirinča i polako masirajte. Dijete ne stavljajte u krevet s bocom jer to dovodi do propadanja zuba, prenosi Healthychildren.org.

Dogovorite stomatološki pregled već nakon izbijanja prvog zuba
Zakažite pregled kod stomatologa već nakon nicanja prvog zuba i prije bebinog prvog rođendana. Za dijete je važno da to prije “upozna“ svog stomatologa, a za Vas je važno da dobijete stručne savjete i uputstva o održavanju bebine oralne higijene. (www.direktno.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -