fbpx
NaslovnaZanimljivostiBakterije iz usne duplje roditelja predstavljaju opasnost po djecu

Bakterije iz usne duplje roditelja predstavljaju opasnost po djecu

- Advertisement -

Srdačnim poljupcem u usne ili dijeljenjem kašike dok jedu sladoled, roditelji bez imalo razmišljanja izlažu svoju djecu potencijalnim štetnim oralnim bakterijama svakog dana. Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazuje iznenađujuću činjenicu da roditelji to rade iako znaju da ne bi trebali, piše Dental Tribune.

majka i cerka poljubaacPrenošenje bakterija iz usne šupljine, zajedno sa ishranom i oralnom higijenom, pokazalo se veoma važnim u etiologiji zubnih karijesa kod odojčadi u velikom broju istraživanja. S obzirom na činjenicu da određene higijenske navike igraju ogromnu ulogu u sprečavanju najučestalijih oralnih bolesti, naučnici sa Oulu univerziteta istraživali su vrste i kompleksnost takvih navika sa grupom majki u Finskoj.

Tokom istraživanja procijenjeni su znanje o zdravlju i higijenske navike 313 majki beba mlađih od tri godine. Informacije o rutinskim navikama u vezi sa oralnim zdravljem kao što su dijeljenje kašike sa djetetom, čišćenje bebine cucle svojim ustima te ljubljenje bebe u usne su prikupljenje putem upitnika. Prikupljeni su, takođe, podaci o navikama majki u vezi sa četkanjem zuba, konzumiranjem cigareta, godinama i nivoom obrazovanja.

Najučestalija zdravstvena navika povezana sa prenosom bakterija iz majčinskih usta u djetetova usta, koja je zabilježena, jeste ljubljenje djeteta u usta. Ovu praksu je zabilježilo 38 odsto učesnica u istraživanju. Druga po redu stavka koja je prikupila 14 odsto je dijeljenje kašike sa djetetom prilikom hranjenja. Nasuprot tome, nijedna majka nije zabilježila da čisti cuclu djeteta svojim ustima, dok je čak 11 odsto majki vjerovalo da se bakterije ne mogu nikako prenijeti sa majke na dijete. Rezultati istraživanja su dalje pokazali da generalne higijenske navike zavise od godina i nivoa obrazovanja majki. Starije i obrazovanije majke u grupi su pokazale povezanost sa ponašanjem koje se smatra optimalnim kao što je nekonzumiranje cigareta i četkanje zuba dva puta dnevno.

Iznenađujuća činjenica je da higijenske navike u vezi sa prenošenjem bakterija, kao što su dijeljenje kašike sa djetetom i ljubljenje djeteta u usne, nisu pokazale nikakvu vezu sa godinama i nivoom obrazovanja majki. Prema riječima naučnika, ovo nagovještava da je fizički kontakt i uzajamno zadovoljstvo u ranoj majka-dijete interakciji od većeg značaja za majke učesnice istraživanja, nego postojeće znanje o oralnom zdravlju.

Kako je i pokazao veliki broj istraživanja, djeca dobiju infektivne agense koji su čvrsto povezani sa zubnim karijesom, kao što je Streptococcus mutans, isključivo od svojih majki. Stoga, smanjeno prenošenje majčinskih oralnih bakterija tokom izbijanja mliječnih zuba kod djeteta od šestog do 12. mjeseca bi moglo pomoći sprječavanju ili odgađanju stvaranja bakterijskih kolonija na duži vremenski period te bi se tako smanjio rizik od karijesa kod djece.

Imajući to na umu, finski naučnici su predložili da se u zdravstvenoj edukaciji akcenat stavi na podučavanje o izbjegavanju prenošenja bakterija od majki djeci tokom procesa hranjenja u budućnosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -