NaslovnaLiteraturaAtlas – bolesti usta, oralna medicina

Atlas – bolesti usta, oralna medicina

- Advertisement -

Prethodno izdanje ovog atlasa, bilo je izvanredno primljeno u stručnoj javnosti i brzo je rasporodato. Koristili su ga rado ne samo studenti redovnih i poslijedimplomskih studija, nego i doktori stomatologije, pa i doktori medicine, u svom radu.

U međuvremenu, došlo je do novih otkrića i saznanja u ovoj oblasti, pa su autori u trećem izdanju izvršili neke izmjene i dodali tri nova poglavlja.

- Advertisement -

Izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije, pokazali su da se bolesti usta i zuba nalaze na trećem mjestu najrasprostranjenijih oboljenja čovjeka (poslije kardiovaskularnih i psihijatrijskih oboljenja). Takva učestalost ovih oboljenja čini ih sve značajnijim u medicinskom i socio-ekonomskom pogledu.

U posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka, pojavila su se veoma značajna naučna otkrića i nova saznanja u pogledu etiopatogeneze i terapije u humanoj medicini. To se odnosi i na oboljenja usta i zuba.

- Advertisement -

Nova saznanja su, između ostalog, omogućile i ranije otkrivanje i efikasnije sprječavanje pojave oralnih oboljenja, kao i njihovo uspješnije liječenje.

U ovoj knjizi – atlasu, autori su se trudili da obuhvate sva ta nova saznanja i da osvijetle neke do sada nepoznate ili malo poznate pristupe ovim bolestima, kako u pogledu dijagnostike tako i njihovog liječenja. Pri tome su se držali samo onih dostignuća koja su postala doktrinarna.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -