NaslovnaObavještenjaAspirin pozitivno utiče na regeneraciju zuba i poništavanje dejstva karijesa

Aspirin pozitivno utiče na regeneraciju zuba i poništavanje dejstva karijesa

- Advertisement -

Prema najnovijem istraživanju naučnika sa Kvins univerziteta u Belfastu (Queen’s University Belfast) aspirin bi mogao da se upotrijebi za poništavanje efekata karijesa djelujući tako što pojačava učinak dentalnih stem ćelija na samoreparaciju zubnih tkiva.

Naučnici su u ovom istraživanju kombinovali najnovija znanja iz molekularne biologije i bioinformatike u cilju identifikovanja aspirina kao lijeka koji ima osobine stimulacije stem ćelija zuba u cilju regeneracije uništenih zubnih tkiva. U toku istraživanja stem ćelije iz zuba su tretirane sa malim dozama aspirina što je dovelo do značajnog pojačanja procesa remineralizacije i ekspresije gena odgovornih za formiranje dentina. Ovo otkriće može da dovede do nove indikacije za primjenu aspirina, pored djelovanja kod smanjenja upala i bolova.

Vođa istraživačkog tima iz dablina dr Iklas El-karim (D.r Ikhlas el-Karim) izjavio je kako “postoji ogroman potencijal ovog istraživanja da promijeni naš pristup liječenju karijesa koji je jedan od najvećih izazova u stomatologiji”.

– Inicijalna laboratorijska istraživanja su pokazala da upotreba aspirina može da predstavlja inovativno rešenje koje bi omogućilop da se zubi sami repariraju. Naš sledeći korak biće razvoj odgovarajućeg sistema koji bi omogućio kliničko testiranje efikasnosti aspirina za primjenu u stomatologiji. Ovim novim pristupom mogli bi da smanjimo velike troškove koji se izdvajaju zbog karijesa – zaključio je dr el-Karim.

Istraživanje je prezentovano 7.septembra 2017.godine na godišnjem naučnom skupu Britanske asocijacije za oralna i dentalna istraživanja u plimutu, Velika Britanija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -