fbpx
NaslovnaZanimljivostiArheolozi pronašli protezu iz 14. vijeka; napravljena od ljudskih zuba uvezanih zlatom

Arheolozi pronašli protezu iz 14. vijeka; napravljena od ljudskih zuba uvezanih zlatom

- Advertisement -

Pronaći tuđu i korištenu protezu u normalnim uvjetima baš i nije razlog za slavlje, no grupa arheologa je bila oduševljena otkrićem u gradu Luka u Italiji kada su tokom iskopavanja naišli na protezu za koju vjeruju da datira iz Srednjeg vijeka, piše dnevnik.hr.

proteza-srednji-vijek1Tim naučnika, sastavljen od paleopatologa (naučnici specijalizovani za proučavanje bolesti i povreda  na starim ljudskim i životinjskim ostacima) sa Univerziteta u Pizi otkrio je proteze u staroj porodičnoj grobnici koja je pripadala familiji Guiniđi.

Vjeruju da proteza datira između kraja 14. i početka 17. vijeka što je čini najstarijom ikad pronađenom, iako se zna da su Etrurci i Rimljani pravili proteze od ljudskih i životinjskih zuba još u sedmom vijeku prije nove ere.

Jedan od članova tima, dr. Simona Minoci kazala je da “iako postoje opisi sličnih predmeta u tekstovima iz tog razdoblja, do sada nisu postojali arheološki dokazi”.

– Proteza pronađena u ovoj grobnici je prva iz tog istorijskog razdoblja i kao takva je vrijedan dodatak povijesti stomatologije – navela je dr Minoci.

Pronađena proteza se sastoji od pet zuba – očnjaka i sjekutića – prekrivenih slojem metala. Arheolozi vjeruju da su zubi u njoj pripadali različitim osobama te da su međusobno povezani uz pomoć trake od zlata koja je služila i da ih se ”zakači” za donje desni.

– Stomatologija je vremenom evoluirala iz prilično varvarske prakse u tehnološki naprednu industriju, pa su čak i rane civilizacije prepoznale prednosti zamjene zuba sa različitim vrstama nadoknada – navodi dr Minoci, prenosi International Bussines Times.

On je dodala da je proteza napravljena od ljudskih zuba spojenih zlatnom trakom umetnutom kroz korijen zuba.

Skeniranje je pokazalo da je metalna obloga na zubima napravljena uglavnom od zlata, srebra i još nekih metala koji su se tada koristili, a sloj kamenca na površini zuba govori da je proteza nošena duži period.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -