fbpx

Apsces zuba

- Advertisement -

Apsces zuba je upala zuba koja nastaje kao posljedica bakterijske infekcije. Najčešće se nalazi na vršku korijena zuba. Apsces zuba se još naziva i granulom zuba. Do njega dolazi kada se infekcija iz zubne pulpe proširi na vršak korijena. Zubna pulpa je mekani, unutarnji dio zuba koji sadrži krvne žile, živce i vezivna tkiva.

Neliječnje upale dovodi do jake boli, oticanja, boli na pritisak, nemogućnosti žvakanja i najčešći razlog javljanja stomatologu. Kada upala iz kosti probije kroz meko tkivo prema usnoj šupljini pojavljuje se fistula koja izgleda, kako ju pacijenti najčešće opisuju, kao gnojni prištić.

Foto: freepik.com

Apsces zuba – simptomi?
U slučajevima zubnog apscesa javlja se bol u zubu, a i samo žvakanje uzrokuje dodatnu bol. Kod određenih situacija se može javiti i oticanje žlijezda u vratu i obrazu, pa čak i groznica. Najčešći simptomi granuloma zuba:
*zubobolja
*preosjetljivost na toplo i hladno
*groznica
*oticanje lica i obraza

*oticanje limfnih čvorova na vratu i ispod vilice
*osjetljivost na žvakanje
*Iznenadni neugodan zadah iz usta
*zubna fistula
*otečeno zubno meso

Kako liječiti apsces zuba?
Ukoliko imate neke od simptoma zubnog apscesa važno je što prije posjetiti stomatologa. U slučajevima kada Vam stomatolog nije dostupan, a imate groznicu morate otići hitno kod ljekara. Pojava groznice može značiti da se infekcija proširila dublje u vilicu i okolna tkiva ili čak na druga područja u tijelu.

Foto: freepik.com

Kako bismo spasili zub, izbušićemo mali otvor da bi se smanjio pritisak gnoja i bol. Tada propisujemo i antibiotike koje je vrlo važno piti kako bi se upala smanjila. Naročito u slučajevima kada se infekcija proširi na obližnje zube i vilice. Nakon toga pristupamo liječenju zuba kojim nastojimo da eliminišemo infekciju i spasimo zub.

Postupak liječenja podrazumijeva otvaranje zuba, uklanjanje bolesnog tkiva i dezinfekciju, nakon čega se pune zubni kanali. Kada se apsces zuba uspješno liječi ovakav zub može trajati cijeli život. U nekim slučajevima se infekcija zuba opet ponavlja i apsces zuba se zadržava. Tada radimo zahvat koji se naziva apikotomija zuba.

Podrazumijeva odstranjivanje vrha korijena zuba i odstranjivanje inficiranog tkiva. U rijetkim situacijama niti ovaj postupak ne daje rezultate pa moramo pristupiti vađenju zuba. Samopomoć kod apscesa zuba u slučajevima kada nemate pristup stomatologu! Postoji nekoliko načina kako si možete privremeno olakšati bol izazvanu apscesom zuba:

foto: freepik.com

*Umanjiti bolove lijekovima protiv bolova (analgetici) i protivupalnim lijekovima (brufen, neofen)
*Ispirati usta slanom vodom ili vodicom za usta

*Dezinfekcija inficiranog zuba kapima ulja klinčića, kokosovim uljem, uljem divljeg origana ili uljem čajevca
*Usnu šupljinu je dobro ispirati čajem od kadulje, ali ne gutati ga već ispljunuti – kadulja je prirodni antibiotik
*Ukoliko Vam odgovara možete stavljati led na obraz kako bi se umanjili bolovi i eventualna oteklina, ali ne konstantno već s prekidima

Apsces zuba je vrlo važno liječiti jer postoji opasnost od proširenja infekcije krvotokom i opšteg trovanja krvi. Zubni apsces možete spriječiti i na vrijeme uočiti ukoliko bar jednom godišnje odlazite na kontrolne preglede kod stomatologa.

Izvor: Centrodent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -