fbpx
NaslovnaSavjetiApsces zuba - u slučaju ovih pet simptoma posjetite stomatologa

Apsces zuba – u slučaju ovih pet simptoma posjetite stomatologa

Apsces je džep gnoja koji se stvara unutar tjelesnih tkiva. Apscesi su rezultat infekcije, uopšteno bakterijske, lokalizovane u području gdje se apsces formira. Gotovo uvijek su popraćene oteklinom i upalom. Apsces zuba zahvata zube i susjedno vilično tkivo.

Foto: freepik.com

Kako nastaje apsces zuba?
Svaki zub se sastoji od nekoliko slojeva. Vanjski sloj je gleđ, koja prekriva mekši sloj, dentin. Dentin i gleđ su zaštitni slojevi zuba. Ispod dentina nalazi se pulpa, gdje se nalaze živci i krvne žile zuba. Pulpa se spušta niz središte korijena zuba, koji povezuje zub s osnovnom kosti gornje ili donje vilice.

- Advertisement -

Infekcije u pulpi se stoga mogu lako proširiti na viličnu kost. Isto tako, ako se zubno meso oko zuba inficira, i zub je u opasnosti od oštećenja. Neki apscesi zahvataju prvo pulpu i šire se na kost, dok drugi zahvataju okolna tkiva desni i ne počinju u pulpi. Kod apscesa zuba, prisutnost plaka i gingivitisa vjerojatno će pogoršati situaciju. Antibiotici su ponekad potrebni za kontrolu infekcije.

Ako se pravilno liječi, apsces zuba nije opasan po život. Liječenje obično sprovode stomatolozi, a često uključuje uzimanje antibiotika i liječenje korijenskih kanala zuba. U rijetkim slučajevima, međutim, infekcija se može proširiti, a stanje može postati vrlo teško i u izuzetno rijetkim slučajevima opasno po život. Liječenje dentalnih apscesa uključuje dreniranje gnoja iz zuba i punjenje unutrašnjosti ili vađenje zuba kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Foto: healthdigest.com

Vrste apscesa zuba
Postoje dvije glavne podvrste: periapikalni apsces i parodontalni apsces. Dobro je znati da postoji i treća vrsta, perikoronitis, iako je mnogo rjeđa. Kod perikoronitisa, infekcija zahvata režanj desni, poznat kao operkulum, koji prekriva zub koji još nije izbio kroz desni. U nastavku ćemo detaljnije proći periapikalni i parodontalni apsces zuba.

Periapikalni apsces: zahvaćena unutrašnja strana zuba
Periapikalni apsces se obično javlja blizu vrha korijena zuba. Češći su među djecom nego među odraslima. Djeca s lošom oralnom higijenom posebno su izložena riziku od periapikalnih apscesa. Loša higijena zuba, uključujući nedovoljno ili neadekvatno četkanje i čišćenje koncem, može uzrokovati karijes koji erodira gleđ i dentin, puštajući bakterije u pulpu.

Kao posljedica toga dolazi do upale pulpe, što može dovesti do odumiranja živaca u zubu. Budući da je mrtvo tkivo osjetljivije na infekciju, to dovodi zub u visok rizik od apscesa. U periapikalnim apscesima, oštećenje gleđi i dentina, kao u slučaju uznapredovalih karijesa, dovodi bakterije u pulpu, što dovodi do upalnog stanja poznatog kao pulpitis. Periapikalni apscesi česta su komplikacija teškog, dugotrajnog pulpitisa. Mogu uzrokovati oticanje vilice, obraza i dna usta.

Foto: collingwooddentist.com.au

Parodontni apsces: zahvaćene desni
Parodontni apsces je češći među odraslima nego djece i često je komplikacija bolesti desni. Obično potiče iz alveolarne kosti i parodonta. Bolest ili povreda desni mogu uzrokovati labavost i/ili upalu zuba, uključujući i okolno područje. Rezultirajući džep koji se formira između tkiva i zuba osjetljiv je na infekciju bakterijama koje potom mogu stvoriti parodontalni apsces.

Znakovi i simptomi apscesa zuba
Zubni apsces je obično bolan. Izvor boli može biti u samom zubu, okolnom zubnom mesu ili u većem području, uključujući vilicu, obraze, pa čak i vrat ili lice, zavisno o mjestu apscesa.
Zahvaćeni zub može biti:
*Bolan
*Olabavljen u vilici
*Osjetljiv na vrućinu i/ili hladnoću u ustima
*Osjetljiv na pritisak ili na tapkanje
*Blago izdignut

Osobe s apscesom zuba mogu osjetiti bol u zahvaćenom području. Ostali simptomi dentalnih apscesa uključuju:
*Oticanje desni ili lica
*Crvenilo kože iznad zahvaćenog dijela desni
*Krvarenje u desnima
*Natečene limfne žlijezde na vratu
*Osjećaj slabosti
*Gubitak apetita ili nemogućnost jela
*Temperatura

Foto: diamondheaddentalcare.com

Stomatološki pregled, takođe, može otkriti oteklinu i crvenilo oko zuba u ustima te fluktuirajuću (pokretnu/pomičnu) masu u tom području. Parodontalni apscesi se, takođe, mogu manifestovati i s fistulom na zubnom mesu. Fistula se pojavljuje na mjestu gdje sinus ili kanal iz apscesa doseže spoljnu stranu desni, između desni i unutrašnje strane obraza. To je posljedica apscesa, pa je definitivan znak da je on prisutan, ali sam po sebi to nije apsces.

Rijetko, u teškim slučajevima dentalnog apscesa, oboljela osoba takođe može doživjeti:
*Celulitis (bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva)
*Tetanus
*Poteškoće s gutanjem, zbog boli i otekline
*Otežano disanje, zbog otekline
*Poteškoće u govoru
*Dehidraciju

Uopšteno, zubna infekcija koja se širi kao posljedica apscesa može uzrokovati da se oboljela osoba osjeća vrlo loše. Može imati groznicu (tjelesnu temperaturu od 38°C ili više), oticanje dna usta, lica ili vilici i jaku bol koja ne popušta ni nakon maksimalnih doza lijekova protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta.

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, oboljela osoba treba potražiti hitnu stomatološku pomoć ili, ako nema pristup stomatološkoj zaštiti, posjetite odjel hitne pomoći ili drugog doktora što je prije moguće. Dok doktori opšte medicine nisu osposobljeni za stomatološke zahvate, moći će pomoći antibioticima i lijekovima protiv bolova kako bi kontrolisali infekciju i bol dok se ne pristupi stomatološkoj terapiji.

Šta uzrokuje zubni apsces?
Zubni apsces rezultat je bakterijske infekcije. Kada se tkivo desni koje okružuje zub ošteti ili je sam zub oštećen, bakterije koje se već nalaze u ustima i pod uobičajenim okolnostima nisu štetne, mogu ući u to područje i uzrokovati infekciju. Jedan od najčešćih uzroka oštećenja zuba i desni je loša oralna higijena, kao što je neredovno i/ili neadekvatno četkanje i čišćenje koncem, zatim velika konzumacija šećera ili ugljikohidrata te nedostatak redovnih pregleda kod stomatologa.

Ovi faktori mogu dovesti do zubnog karijesa, gingivitisa i parodontitisa, koji mogu uvesti bakterije u unutrašnjost zuba ili desni. Održavanje zdravih zuba i desni je stoga jedan od najboljih načina za smanjenje rizika od razvoja dentalnog apscesa, jer uklanja jedan od glavnih uzroka.

Dijagnoza apscesa zuba
Ako se sumnja na dentalni apsces, zahvaćena osoba treba da posjeti stomatologa što je prije moguće. Stomatolog će obaviti pregled zahvaćenog područja. Može testirati zahvaćeni zub pritiskom na njega ili tapkanjem instrumentom. Ako je zub inficiran, obično će biti vrlo osjetljiv, a često može biti i bolan. Nadalje, ako je apsces periapikalan, oteklina u korijenu će gurnuti zub prema gore u njegovoj alveoli i isticaće se više od okolnih zuba.

Iako laboratorijska ispitivanja obično nisu potrebna da bi se utvrdilo je li prisutan apsces ili ne, stomatolozi će obično napraviti rentgenski snimak zahvaćenog zuba i usta u cjelini kako bi utvrdili tačnu lokaciju i veličinu apscesa. Apsces se može aspirirati, a gnoj analizirati kako bi se utvrdilo koji sojevi bakterija su prisutni. To pomaže u definisanju ispravne antibiotske terapije, ukoliko je potrebna.

zubobolja
Foto: freepik.com

Liječenje apscesa zuba
Uobičajeno liječenje zubnog apscesa je uklanjanje gnoja čim je to moguće. To će učiniti hirurški, bilo stomatolog ili oralni hirurg. Mogu napraviti rez na desnima ili izbušiti rupu u zubu kako bi omogućili da se gnoj ukloni. Nakon što se gnoj ukloni, područje će se očistiti. U periapikalnim apscesima, svo mrtvo pulpno tkivo biće uklonjeno kako bi se spriječilo ponavljanje infekcije. Kod parodontalnih apscesa vrši se dubinsko čišćenje zuba, tačnije desni i korijena. Liječenje korijenskih kanala, takođe, može biti neophodno ako je ugrožen cijeli zub. Ako je karijes ozbiljan, zub se može čak i izvaditi.

Ublažavanje bola i antibiotici
Kako su apscesi bolni, pacijentu će možda trebati lijekovi za kontrolu boli. Eterično ulje klinčića ima lokalna anestetička svojstva i može se nanositi na bolno područje, iako je pri tome vrlo važno održavati strogu oralnu higijenu. Kućni lijekovi poput gore spomenutog ulja mogu ublažiti bol, ali neće izliječiti apsces ili spriječiti dalju infekciju.

Kod nekomplikovanih apscesa antibiotici možda nisu potrebni. Ako je infekcija teška ili se proširila, ili ako se apsces ne može drenirati, biće propisani antibiotici kako bi se infekcija stavila pod kontrolu. Budući da sami antibiotici ne prodiru uvijek dobro u apsces, preporuka je da se apsces hirurški drenira. Većina zubnih apscesa je jednostavna za liječenje i potpuno se rješavaju nakon što se dreniraju.

Postoji li prirodni lijek za apsces zuba?
Iako se eterično ulje klinčića može koristiti za ublažavanje boli i osjetljivosti povezanih sa zubnim apscesima, ono neće izliječiti apsces. Apsces zuba neće nestati sam i ne može se liječiti kod kuće. Neliječeni apsces na zubu može razviti sekundarne infekcije i druge ozbiljne komplikacije koje su iznimno opasne po zdravlje. Moguće je da neliječeni apsces postane hitno medicinsko stanje koje zahtijeva hitnu njegu doktora ili stomatologa.

Takođe može dovesti i do gubitka kosti vilice. Samo je kvalifikovani stomatološki stručnjak ispravno obučen za sigurno i učinkovito liječenje apscesa. Strogo se savjetuje da osobe pogođene apscesom ili koje sumnjaju da bi mogle imati apsces zuba, potraže savjet stomatologa što je prije moguće. Nije sigurno pokušati drenirati apsces kod kuće ili ostaviti apsces neliječen.

Kada tražiti hitnu stomatološku pomoć?
U idealnom slučaju, osoba zahvaćena zubnim apscesom ili koja sumnja da bi ga mogla imati apsces zuba, trebala bi posjetiti stomatologa što je prije moguće. Budući da nije uvijek moguće posjetiti stomatologa na vrijeme, neke osobe će možda morati posjetiti hitnu pomoći. Doktori nisu posebno osposobljeni za rješavanje stomatoloških problema, ali će moći stabilizovati oboljelu osobu, dajući joj antibiotike i lijekove za ublažavanje boli, sve dok ne mogu posjetiti stomatologa.

Dobro je znati da stomatolozi nisu dio redovnog osoblja u većini bolničkih hitnih odjela. Liječenje kod liječnika u bolnici neće zamijeniti posjeta stomatologu. Doktori nisu obučeni za rješavanje problema sa zubima, ali mogu pomoći u ublažavanju infekcije i boli. Ako osoba s apscesom ili sumnjom na apsces pokaže bilo koji od dolje navedenih znakova, treba što prije potražiti hitnu liječničku pomoć.

Foto: indianapolisfamilydentistry.com

Znakovi opasnosti za apscese zuba uključuju:
*Apsces promjera više od 1 cm ili koji se čini velikim
*Jaka oteklina ili tvrde kvržice na desnima ili licu
*Krvarenje na desnima ili u ustima
*Groznica ili tjelesna temperatura viša od 38°C
*Osjetljivi limfni čvorovi u predjelu vrata

Ako pak osoba pokazuje niže navedene simptome, odmah treba posjetiti hitnu pomoći:
*Jaka bol koja se ne može kontrolisati lijekovima protiv bolova
*Kratkoća daha ili druge poteškoće s disanjem
*Poteškoće s gutanjem zbog otekline ili otežano uzimanje tekućine što dovodi do dehidracije
*Ozbiljne poteškoće pri otvaranju usta
*Oticanje vrata ili oko očiju, ili uopšteno jako oticanje lica
*Izlučevine u ustima koje ne mogu podnijeti zbog poteškoća s gutanjem, otvaranjem usta ili drugih razloga

Potencijalne komplikacije koje može uzrokovati apsces zuba
U rijetkim slučajevima može doći do komplikacija. To može uključivati:
*Celulitis, infekcija kože i potkožnog tkiva.

*Ludwigova angina, koja se javlja kada se celulitis proširi na tkiva ispod jezika, u donjoj vilici i ispod brade. Takođe je poznat kao submandibularni celulitis (infekcija submandibularnog prostora).

*Osteomijelitis, infekcija kosti.
*Parafaringealni apsces, apsces na stražnjoj strani usta, blizu grla. Uzrokuju ga stafilokokne i/ili streptokokne bakterije. Najčešći je kod djece u dobi od pet godina ili mlađe.
*Tromboza kavernoznog sinusa, koja se može pojaviti kada se infekcija proširi na krvne žile u sinusima glave.
*Sepsa

Ova stanja zahtijevaju vrlo hitnu medicinsku pomoć i najbolje ih je procijeniti u hitnoj pomoći.

Izvor: ordinacija Smile

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -