fbpx
NaslovnaSavjetiApel zagrebačkih stomatologa pacijentima: Ne dolazite u ordinacije ako nije hitan slučaj

Apel zagrebačkih stomatologa pacijentima: Ne dolazite u ordinacije ako nije hitan slučaj

- Advertisement -

Zagrebački stomatolozi preklinju građane da ne dolaze u ordinacije osim ako nije hitno. Sudeći po velikom broju telefonskih poziva i dolazaka, uprkos krizi sa koronavirusom, mnogi građani su se osokolili i bez straha i odlučno žele da obave stomatološke usluge.

A straha bi itekako trebalo da imaju, jer svaki odlazak stomatologu, upozoravaju na to stomatolozi za “Jutarnji list”, predstavlja veliki rizik.

Foto: freepik.com

“Nemojte da nam dolazite u ordinaciju ako nije hitno. Mogućnost zaraze je velika. Vi ste nam na istoj udaljenosti kao i mobilni telefon na uhu kada telefonirate. Nemamo jednokratne zaštitne maske ni rukavice na svakog pacijenta. Ako palimo turbinu u ordinaciji, opasnost je još veća. Budite odgovorni prema sebi i prema drugima”, apel je jedne zagrebačke doktorke iz Doma zdravlja.

Otkrila je da njenu ordinaciju građani uprkos situaciji neumorno zovu i u nju dolaze, a nisu hitni slučajevi.
“Juče je otac s troje djece želio da dođe na redovan kontrolni pregled. Nije želio da prihvatiti činjenicu da se kontrole pomjeraju zbog specifičnosti situacije u kojoj se svi nalazimo. Objasnili smo mu da primamo samo hitne slučajeve, pacijente s traumom, bolovima, otečene. Na to je rekao da će onda reći da ga boli zub pa da ga se mora primiti. Opet smo mu pokušali objasniti vanredne okolnosti pa je završio razgovor s pitanjem: ‘Hoćete vi dakle reći da ja ne mogu doći?’

Zagreb (Foto: hotel-dubrovnik.hr)

Nije to sve. Jedan čovjek je došao da popravi zub. Rekao je da mu je plomba ispala prije tri mjeseca. I eto, on je sad došao jer nema gužve – ogorčeno će zagrebačka doktorka, koja nema iste privilegije kao i privatnik i koncesionar pa da kaže kako, sve dok vlada koronavirus, ne želi da rad.

Na stomatologe se, objašnjava, stvara veliki pritisak.
“Vidi se iz aviona kada nekog boli zub, a ljudi govore da boli, a ne boli. Mogućnost zaraze je veća nego inače i žao mi je da se to, ni ponavljajući ljudima, ne može objasniti. Apelujem na građane da odlaze stomatolozi a samo ako ih zaista boli”, zaključuje doktorka.

Izvor: Večernji lis

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -