Naslovna Savjeti Aktivni ugljen: Može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način?

Aktivni ugljen: Može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način?

Svaka promjena u građi (mehaničke, hemijske ili biološke prirode) može promijeniti boju zuba. Osim dobnih promjena, boja zuba se može mijenjati zavisno o prehrambenim navikama zbog taloženja raznih pigmenata. Crna kafa, čajevi i crno vino neke su od namirnica koje često konzumiramo, a naročito su pigmentirane i utiču na tamnjenje zuba. Zubni plak i kamenac pomažu da se zadrže ove pigmente uz površinu zuba i na taj način zubi izgledaju tamniji.

Izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji sigurno je i učinkovito može izbijeliti i posvijetliti zube i do nekoliko nijansi. Međutim, što kada želimo vratiti bjelinu zubima kod kuće i to na prirodan način? Reklame nam svakodnevno plasiraju razne proizvode za izbjeljivanje navodeći kako su upravo oni najefikasniji i ka tome još i prirodni. Kako prepoznati koji je proizvod zaista učinkovit? Upotreba aktivnog ugljena najprirodniji je i najnježniji način vraćanja zubima njihove prirodne bjeline, a ujedno i uklanja prve tragove zubnog kamenca. Aktivni ugljen karakterizuje velika specifična površina te na prirodan način odstranjuje naslage sa zuba i nježno ih polira.

Zahvaljujući tome zubi izgledaju bjelji i blistaviji. Ne oštećuje površinu zuba jer djeluje blago i neagresivno na caklinu. Ujedno, uklanja toksine oko zuba te sprječava nastanak zubnih naslaga i karijesa. Paste sa aktivnim ugljenom idealan su način za vraćanje bjeline zubima kod kuće bez straha od agresivnih hemikalija! Naročito se preporučuje pušačima, jer učinkovito uklanja nikotinske naslage bez oštećenja površine cakline. U odabiru proizvoda za nježno i učinkovito izbjeljivanje potražite aktivni ugljen kao aktivni sastojak. (www.vecernji.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Bijele plombe: nekad i sad

Ukoliko dođe do destrukcije zuba karijesom ili mehaničkog oštećenja zuba javlja se potreba za nadoknadom nedostajućeg dijela zubne supstance.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....
- Advertisment -