NaslovnaSavjetiAko zub ne boli, ne znači da je zdrav

Ako zub ne boli, ne znači da je zdrav

- Advertisement -

“Vrlo često, ako ne i svakodnevno, smo u prilici da čujemo, da prosto nije bilo potrebe da pacijent dolazi, da ga ništa nije boljelo, da se ništa nije primjećivalo i da je odjednom zub “pukao”.

Gleđ je najtvrđa materija u ljudskom tijelu i zar mislite da bi tek tako moglo doći do njenog pucanja?!
“Još mnogo prije samog pucanja (lomljenja) zubne supstance, pod uticajem karijesa, dolazi do procesa demineralizacije (razgradnje) zubnog tkiva. U početnim fazama se to ne može vidjeti golim okom, naročito ne u kućnim uslovima. Kako proces napreduje i zahvata sve više zubne supstance, širi se ka dubljim strukturama i naprosto, bilo da direktno zahvati zubnu pulpu ili da se nalazi u njenoj neposrednoj blizini, manifestovaće se bolom ili otokom, što u toj fazi iziskuje invazivnije terapijske metode.

Foto: freepik.com

Dakle, bol je ono sto dovodi pacijenta na pregled, a što svakako ukazuje da je s preventivnim pregledom kasno i da u tom trenutku samo saniramo posljedice bolesti. Da, bolesti. Jer još uvijek postoji veliki broj ljudi koji ne znaju ili ne žele da prihvate da su KARIJES i PARODONTOPATIJA najrasprostranjenija oboljenja ljudskog organizma i da je krvarenje iz usne šupljine, koje pacijenti zanemaruju, ekvivalentno otvorenoj rani na ruci prečnika 3 cm i naravno da ne bi vjerovali da je to normalno i čekali da samo prođe, već bi istog trena tražili pomoć ljekara. Iskreno se nadam da ćemo jednog dana svi naučiti da treba da liječimo uzročnike bolesti, a ne posljedice.

I da naučimo i da prihvatimo:
*Da čist zub ne može da oboli;
*Da zdrave desni ne krvare;
*Da trudnoća nije uzrokovala karijes, već nemarnost i loše, neadekvatno održavanje oralne higijene’’, savjetuje dr Elma Krpuljević

Izvor: Instagrm/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -