NaslovnaSavjetiAko vam stomatolog prepiše antibiotike - ovo obavezno morate da znate

Ako vam stomatolog prepiše antibiotike – ovo obavezno morate da znate

- Advertisement -

Kada dođe do upale, stomatolozi često prepisuju antibiotike i to ponekad kada oni nisu neophodni, čime se otvara polemika oko toga šta i kako raditi kada dobijete antibiotik od zubara.

Čak 15 procenata antibiotika godišnje koristi se za liječenje upala zuba, a 36 procenta stomatologa je prepisalo antibiotik u situacijama kada to nije bilo neophodno. Stomatolog Nensi Gil savjetuje da prije nego počnete da koristite antibiotike koji su vam prepisani, dobro razmotrite sve vaše opcije, piše msn.com.

Obavezno pitajte stomatologa da li postoje neki drugi lijekovi koje možete da koristite ne bi li smanjili bol i upalu, kao i da li je antibiotik najbolji lijek za vaš problem. Ako imate osjetljive zube, povremeni bol ili osjetljivost kada žvaćete, definitivno vam ne trebaju antibiotici.

“Ukoliko nema otoka i gnoja u kanalu, kortikosteroid Medrol se često koriti. On može da smanji upalu koja najčešće uzrokuje bol. U kombinaciji sa acetaminofenom (tylenol) i Ibuprofenom na svakih tri do četiri sata daje isto olakšanje od bola kao neki lijekovi protiv bolova”, rekla je doktorka.

Ukoliko imate neki bolan otok ili otok bez ovih simptoma, kao i kada se pojavi gnojna kesa, onda su antibiotici obavezni. Visoka tempetarura nakon otvaranja kanala u zubu je, takođe, simptom koji ukazuje da su antibiotici neophodni.

Porazgovarajte sa vašim stomatologom i upoznajte ga sa vašom zdravstavenom istorijom. Obavezno naglasite ako ste imali neku operaciju u skorije vrijeme, ukoliko vam je imunitet ugrožen ili ste uzimali neke druge antibiotike i iz kog razloga.

Izvor: Telegraf

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -