NaslovnaObavještenjaAko ste izvadili zub, ne očajavajte: Stomatolozi otkrili da se on može...

Ako ste izvadili zub, ne očajavajte: Stomatolozi otkrili da se on može iskoristiti na nevjerovatan način

Smatra se da gubitak zuba pogađa starije osobe, ali u posljednjih nekoliko godina mlađe generacije sve ćešće gube zube. Najčešći uzroci su loša higijena zuba, infekcija desni, parodontalna bolest, ali I loša ishrana. Srećom, danas postoji mnogo mogućnosti za rješavanje ovih problema. Tehnologija napreduje u smislu novih materijala za estetsku stomatologiju i novih aparatura. U pitanju je napredni aparat koji pretvara sopstveni zub pacijenta u autograft materijal.

„U domenu oralne hirurgije imamo različite alatke i pomoćna sredstva koja pomažu oralnim hirurzima u unapređenju njihovog rada. Konkretno, postoji novi aparat koji izvađen zub zbog posljedice karijesa, paradontopatije ili zbog viška zuba, koristi se za dobijanje kosti koja se stavlja kako bi se nadomjestilo ono što pacijentu nedostaje“, kaže za B92 dr Jelena Prokopijević, stomatolog i stručni konsultant .
Postoje brojna istraživanja koja dokazuju biologiju ove aparature, tako da se očekuje u Srbiji kao pomagalo u radu, a pacijenti će biti zadovoljniji jer će njihov zub biti korišćen opet da bi se nadomjestio prostor.

- Advertisement -

Istraživanja pokazuju da se kost vrlo brzo integriše u tkivo, ističe dr Jelena Prokopijević i dodaje:
„Obično kad se stavlja vještački materijal neophodno je da prođe devet mjeseci da bi se integrisao, a sada treba tri do četiri mjeseca“.
Pravljenjem koštanog grafta od sopstvenog ekstrahovanog zuba pacijenta omogućena je istovremena primjena i grafta i postavljanje implantata. Potrebno vrijeme za primjenu grafta je do 35 minuta. Ovaj aparat na svjetskom tržištu postoji već deset godina, a predstavljen je na Sajmu medicine i stomatologije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -