NaslovnaSavjetiAko redovno perete zube i četkate jezik, a imate loš zadah,...

Ako redovno perete zube i četkate jezik, a imate loš zadah, posjetite stomatologa

- Advertisement -

Najčešći uzrok neugodnog zadaha je previše bakterija u usnoj šupljini. Zato procesuiranje ostataka hrane može da stvoriti loš miris nalik sumporu. Te bakterije mogu se ukloniti četkicom za jezik, piše njemački medicinski časopis „Hausarzt“. Glavni uzrok neugodnog jutarnjeg zadaha je suvoća usne šupljine. Tokom noći, odnosno spavanja, lučenje sline je smanjeno, posebno ako imate problema sa sinusima i disajnim putevima, što dovodi do disanja na usta i hrkanja.

Suva usta rezultiraju razvojem anaerobnih bakterija (onih koje se razvijaju u uslovima bez kiseonika) upravo zbog nedostatka vode, odnosno sline u ustima koja sadrži kiseonik. U tom slučaju najbolje je posegnuti za čašom vode, kažu stručnjaci. To će pomoći da se ispere višak bakterija iz usne šupljine. Poslije usta, najčešći uzrok lošeg zadaha je problem sa probavnim organima, odnosno želucem. I konzumiranje nekih namirnica, poput luka, može da rezultira lošim zadahom.

Osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom ili gastritisom, takođe, su ugrožena grupa kada je posrijedi ova neugodna tegoba. Ako redovno perete zube i četkate jezik, a i dalje imate problem sa neugodnim zadahom, trebalo bi da posjetite stomatologa kako bi se isključili ostali problemi, poput propadanja zuba ili nastanka parodontnog džepa. Sljedeća adresa je otorinolaringolog, jer i problemi sa sinusima i krajnicima mogu izazvati neugodan zadah.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -