Afte

- Advertisement -

Afte su bolne ulceracije, ranice, na sluzokoži usne duplje. Najčešće su lokalizovane na sluzokoži obraza, česte su afte na jeziku i afte u ustima, a nikada se ne pojavljuju na desnima i tvrdom nepcu.

Javljaju se češće u jesen i proljeće i to kod osoba ženskog pola i djece učestalije nego kod muškaraca. Iako uzrok nije poznat, nastanak ovih ranica se povezuje sa padom imuniteta, stresom, povređivanjem, bolestima želuca i crijeva kao i uzimanjem nekih lijekova.

- Advertisement -
Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Zanimljivo je da se kod pušača rjeđe pojavljuju, jer im je jače keratinizovana sluzokoža kao posljedica štetnih hemijskih supstanci i toplote iz duvanskog dima. Razlikujemo nekoliko formi ovih promjena: afte minor, afte major i herpetiformne afte.

Afte minor su prečnika do 1 cm i traju 7 do 10 dana. Prije njihove pojave se može javiti osjećaj peckanja, a sluzokoža postaje crvena i bolna.

- Advertisement -

Ubrzo potom na tim područjima nastaje ranica okruglog oblika sa žućkastim pokrovom i pravilnim ivicama. Zarastaju bez stvaranja ožiljka.

Afte major zahvataju dublje strukture sluzokože tako da nakon njihovog zarastanja ostaje ožiljak. Traju do 6 nedelja.

Herpetiformne afte u ustima su ranice prečnika 1 do 2 mm, ali su brojne i zahvataju veću površinu poda usne duplje, obraza ili jezika.

Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Jako su bolne, a naziv su dobile zato sto podsjećaju na herpes. Za razliku od herpesa, uzročnik nije virus herpesa i ne javlja se povišena temperatura, malaksalost i groznica.

Terapija za afte
Terapija afti je simptomatska. To podrazumjeva primjenu antiinflamatornih lijekova, lokalnu primjenu antiseptika i anestetika.

Trebalo bi izbjegavati jako začinjenu i kiselu hranu i pića. Preporučuje se upotreba četkica sa mekim vlaknima, pažljivo četkanje zuba i pažljivo konzumiranje krute hrane (čips, korica hljeba…).

Trebalo bi koristiti paste koje ne sadrže natrijum lauril sulfat i isključiti upotrebu tečnosti za ispiranje usta koje sadrže alkohol.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -