fbpx
NaslovnaSavjetiAfte se ne predaju lako: Znak su lošeg imuniteta, a najviše pogađaju...

Afte se ne predaju lako: Znak su lošeg imuniteta, a najviše pogađaju djecu i žene

Više od 25 odsto populacije pokazuje sklonost ka aftama. Svaka od bolnih ranica u ustima, može da nas, u prosjeku, muči najmanje sedam do 10 dana.

Još niko nije detaljno utvrdio sve uzroke nastanka afti, a to mnogima kojima se pojave (najčešće s unutrašnje strane obraza), nije ni važno.

- Advertisement -

Problema bi htjeli odmah da se riješe jer bol mogu da prate i otekline u neposrednoj blizini afte, pojačana osjetljivost cijele sluzokože, ali i pretjerana reakcija na hranu. Čak i na vodu!

Javljaju se pojedinačno ili u grupama
Kad vas žacnu, nemojte da paničite. Obično nisu opasne i nestaće brzo ako poslušate savjete ljekara ili farmaceuta. Ponovo ćete im se obratiti ako afte počnu da rastu, da se umnožavaju ili se zadrže u ustima više od tri nedelje. Savjet stručnjaka je potreban i u ekstremnim slučajevima, kad uz povišenu temperaturu praćenu groznicom dođe i do uvećanja žlijezda.

Uzroci su brojni. Uzroci afti mogu da budu i spoljašnji i unutrašnji. Najčešće su u pitanju povrede sluzkože ujedom, posjekotinom, ogrebotinom grubom četkicom za zube ili krutom hranom. Treba, međutim, da znate i da se bolne ranice u ustima javljaju kao reakcija na neki određeni lijek, pa je važno da farmaceutu u apoteci kažete kakvu terapiju uzimate.

Ljekar opšte prakse ove podatke već ima u vašem kartonu. Ovaj nezgodan problem može da se pojavi i zbog nekih hemijskih jedinjena koja su sastavni dio pojedinih pasti za zube ili voda za ispiranje usta. Brzo će proći ako odbacite sredstva za higijenu zuba koja sadrže natrijum lauril sulfat ili jake antiseptike.

Foto: freepik.com

Naravno, ne smijete kao uzrok da zanemarite ni hranu. Ako namirnice dobro ne operete i ne pripremite ih pravilno za jelo – eto infekcije u ustima! Bakterije mogu brzo da se namnože i na sluzokoži iziritiranoj jakim kiselinama od citrusnog voća, ako je zagrebete krutom hranom, najčešće suvom koricom hljeba.

I određeni aditivi mogu da budu okidač za nastanak afti. Ovalnog su oblika, mogu da budu bijele, sive, žute, crvene. S druge strane, uzroci mogu da budu i pojedine bolesti. Na listi osumnjičenih su dijabetes, bolesti gastrointestinalnog trakta (Kronova bolest, celijakija), autoimune bolesti, HIV, alergije.

Utvrđeno je i da nedostatak vitamina, posebno B12, može da dovede do stvaranja afti, baš kao i nedostatak folne kiseline, gvožđa i cinka. Uz pad imuniteta, važna je i genetska predispozicija, a kod žena, koje se češće u zimu obraćaju ljekarima za pomoć, uzrok može da bude hormonski disbalans. I kod njih, kao i kod muškaraca uzročnik je i stres, ali i potreba pojedinaca da čačkaju usta, a imaju bolest ruku ili stopala.

Korisni savjeti
Ljekar ili farmaceut vam mogu preporučiti nekoliko načina da se riješite ovog bolnog problema. Dobićete odgovarajuće medikamente ako su potrebni (to samo ljekar može da utvrdi!), eventualno anelgetike, anestetike i anti-inflamatorne preparate. U obzir dolaze i blaži kortikosteroidi.

Ne bi bilo loše i da koristite preparate na bazi propolisa jer svojim antiseptičkim i antibiotičkim svojstvima pomažu u zacjeljivanju bolnih rana, ali isto tako vas i štite od daljih infekcija. U apoteci ćete naći neki od gelova ili sprejeva koji liječe afte. Za smanjivanje upale dobrodošla je i soda bikarbona, ali ne stavljajte je direktno na afte već jednu kašiku razmutite u čaši vode i isperite usta.

A ako nemate sodu bikarbonu, sredstvo za ispiranje usta koje će vam ublažiti muke možete da napravite i od obične kuhinjske soli. I kod jednog i kod drugog rastvora se savjetuje da nakon upotrebe isperete usta i običnom vodom. Mnogi koji su imali afte tvrde da im i led pomaže. Kockicu leda držali su pritisnutu na aftu i ovaj postupak ponavljali više puta dnevno. U obzir dolaze i vlažne kesice sa čajem od kamilice. Pridržavajte ih nekoliko minuta, izvadite i ispljunite sadržaj iz usta.

Foto: savinadental.com

Najvažnija je prevencija
Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima (pažljivo četkajte zube) i pastu za zube bez natrijum lauril sulfata. Ne upotrebljavajte tečnost za ispiranje usta koja sadrži alkohol. Pažljivo žvaćite krutu hranu (korica hleba i sl), izbegavajte jako začinjenu i jako kiselu hranu i napitke. Jačajte otpornost na infekcije uz pomoć bijelog i crnog luka, namirnica bogatih vitaminom C, flavonoidima i cinkom.

Kad morate kod ljekara:
-ako afta ne zacijeli u roku od sedam dana
-ako se afta poveća poslije sedam dana
-ako se problem često ponavlja
-ako imate infekciju desni
-ako uz afte kašljete i imate dijareju
-ako sumnjate da se afte javljuju zbog uzimanja nekog lijeka

Pomaže i laser
Laser kojeg stomatolozi koriste za liječenje upale desni i otklanjanje komplikacija sa mekim tkivima i implantima, može takođe da pomogne pri zacjeljivanju afti i smanjivanju bola. Većina afti nestaje samo dva do tri dana poslije tretmana laserom, koji ujedno sprječava i njihovu ponovnu pojavu.

Izvor: Kurir.rs/Lena/B.M.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -