NaslovnaObavještenjaAbrazija zuba: kako dolazi do potrošenih zuba

Abrazija zuba: kako dolazi do potrošenih zuba

- Advertisement -

Zaštita i očuvanje lepog osmijeha je svakodnevni izazov, ali može biti iznenađujuće lako oštetiti zube iako se trudimo da ih očuvamo.

Da li ste previše agresivni kada čistite zube? Ili žvaćete predmete koji nisu namijenjeni za žvakanje? To bi vaše zube moglo učiniti osjetljivijim i dovesti do potrošnje ili abrazije zuba – pa čak na kraju i do gubitka zuba!

Foto: freepik.com

Šta je to abrazija zuba?
Abrazija zuba je pojava gdje zubi počinju da gube gleđ usljed neke mehaničke radnje. Drugim riječima, vaši zubi su fizički istrošeni od spoljne sile. Ovo se razlikuje od erozije zuba (gdje kiseline rastvaraju gleđ) i istrošenosti zuba (gdje se gornji i donji zub trljaju i oštećuju jedni druge). Važno je razumjeti tačan uzrok štete kako biste mogli preduzeti ispravne korake da biste je otklonili.

Koji su simptomi abrazije zuba?
Jedan od glavnih simptoma abrazije zuba je skraćivanje zuba na mjestima na kojima se dodiruju sa zubima suprotne vilice. Ova pojava je često praćena pojavom zareza na zubima na mjestu gde se zubi susreću sa desnima. Izloženo područje može biti tamnije od ostatka vašeg zuba, jer se gleđ koja je svjetlija istrošila, otkrivajući sloj dentina koji se nalazi ispod.

Osjetljivost zuba je još jedan uobičajeni simptom abrazije. Zubi mogu postati osjetljivi kada se gleđ rastvara i dentin postaje izložen. Dentin sadrži sitne kanale koji se nalaze ispod površine gleđi i vode do osjetljive pulpe u centru zuba, tako da možete osjetiti bol prilikom pranja zuba ili možda kada jedete toplu, hladnu, kiselu ili slatku hranu. U tim kanalima koji se nazivaju dentinskim tubulima dolazi do kretanja tečnosti kada se stimulus „nalijepi“ na zub.

Kako dolazi do abrazije zuba?
Postoji nekoliko uzroka abrazije zuba. Ovo je lista najčešćih uzroka:
*Korišćenje previše pritiska prilikom pranja zuba
*Korišćenje abrazivnih pasti za zube ili tvrdih četkica
*Griženje noktiju
*Griženje olovki i drugih tvrdih predmeta
*Škrgutanje zubima i stiskanje vilice

Kako spriječiti abraziju zuba?
Dentin nije tako čvrst niti toliko zaštitan kao zubna gleđ, pa kada je izložen, bakterije u ustima mogu početi da štete zubu što može dovesti do oboljenja, a ponekad čak i gubitka zuba. Gleđ se ne može popraviti nakon što je oštećena, pa je najbolji način da sačuvate zub taj da se abrazija zuba nikada ni ne dogodi.

Budite nježni dok četkate zube, koristite neabrazivnu pastu za zube (idealno sa fluorom) i četkicu za zube s mekanim, ili srednje tvrdim vlaknima i koristite kratke poteze naprijed i nazad dok četkicu držite pod uglom od 45 stepeni, zatim povlačeći četkicu u pravcu grizne površine zuba. U slučaju škrgutanja zubima postoje zaštite za zube u vidu različitih folija koje se nose noću tokom spavanja.

Budući da nepravilan raspored zuba, takođe, može dovesti do ubrzanog trošenja zuba, konsultacije sa specijalistom ortopedije vilice su veoma preporučljive kako bi se ispravljanjem zuba takva oštećenja spriječila. Prilikom trošenja zuba smanjuje se razmak između gornje i donje vilice, što dodatno opterećuje vilični zglob i može dovesti do oboljenja jednog, ili oba vilična zgloba, ili žvačnih mišića.

Foto: health.clevelandclinic.org

Takva oboljenja se teško liječe, a stvaraju velike neprijatnosti pacijentima. To je još jedan razlog zašto je važno spriječiti pojavu abrazije zuba i nadoknaditi oštećena tkiva, ako je do toga već došlo.

Kako se abrazija zuba liječi?
Ukoliko dođe do oštećenja na vašim zubima usljed abrazije, način da oporavite vaše zube je uz pomoć fiksne protetike, tj. uz pomoć venira i krunica. Tretman oporavka zuba od abrazije započinjemo tako što:
*Napravimo model vašeg zuba kako bi ga vratili u prvobitno stanje
*Obrusimo oštećen zub
*Postavljamo fiksne nadoknade na svim zubima

Koristimo minimalno invazivne metode, uz pomoć onlay, venira, keramičkih ili metalnih krunica. Takođe u ponudi imamo i nove table top venire koji nadoknađuju dio zuba koji je oštećen štedeći maksimalno preostala zdrava tkiva zuba.

Zaključak
Jedan od najboljih načina da sačuvate vaše zube od abrazije je zaustavljanje loših navika i pravilna briga i čišćenje zuba. Prvi znaci se obično teže uočavaju, pa je bolje redovno kontrolisati stanje zuba kako bi se abrazija na vrijeme uočila i spriječila.
Izvor: Stomatološk poliklinika Matijević Nikolić Vasić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -