NaslovnaZanimljivostiKarijes je po učestalosti druga bolest čovječanstva

Karijes je po učestalosti druga bolest čovječanstva

- Advertisement -

Svi znamo da su zubi od velike važnosti za zdravlje, jer prije svega pomažu da grizemo i žvaćemo. Međutim, koliko zapravo znamo o zubima, karijesu i desnima? Karijes je po učestalosti druga bolest čovječanstva, odmah nakon prehlade. Stomatolozi smatraju da do nje ne bi trebalo uopšte doći, ali neznanje i nemar čine svoje. Jedan od razloga je to što djeca koja se hrane na bočicu ne peru zube nakon obroka, što je naročito važno uveče, kad obično piju slatke napitke. Donosimo vam nekoliko osnovnih informacija o zubima i njihovoj zaštiti:

Pljuvačka
U određenoj mjeri pljuvačka štiti zube od bakterija koje uzrokuju karijes i upalu desni. A zdravlje zuba ne zavisi toliko od količine slatkiša ili neke druge hrane koje pojedete, već od toga koliko često jedete. Dok spavamo izlučuje se najmanje pljuvačke. Zato je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti svojim zubima da pojedete ili popijete nešto slatko, ne operete ih i zatim odete na spavanje.
Karijes
Bakterije se hrane ostacima hrane u ustima, a šećer im posebno pogoduje. Dok se hrane i razmnožavaju, bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ. Zub zato počinje da se kvari i vremenom na njemu nastane šupljina. U početku se ne osjeća bol, ali kada se karijes proširi do mekog tkiva koje ispunjava unutrašnjost zuba, mogli biste da osjetite jaku bol.

Kamenac i bolesni desni
Kamenac se treba pažljivo i redovno odstranjivati čišćenjem. Ako to ne radite s vremenom će se stvrdnuti i na zubima će nastati naslage zubnog kamenca. To može uzrokovati upale i povlačenje zubnog mesa. Ako ne vodite računa, tkivo oko zuba moglo bi toliko da se ošteti da će zubi početi da vam ispadaju. Ljudi izgube više zuba zbog bolesti desni nego zbog karijesa.
Bakterije – većina je dobra
Jedan od najraznolikijih ekosistema na svijetu nalazi se u ljudskim ustima. Broj poznatih bakterija usne duplje povećao se na preko 500, a ta je raznolikost tako velika da može konkurisati tropskoj prašumi. Srećom, nisu sve bakterije štetne, one zapravo imaju pozitivno djelovanje, štite usnu duplju i pomažu da ostane zdrava. Tek nekoliko bakterija uzrokuje probleme, kao što su karijes i paradentoza.

Mliječni zubi
Zubi male bebe se počinju razvijati prije rođenja, ali u većini slučajeva izlaze iz zubnog mesa od šestog mjeseca do godinu dana života. Do svoje treće godine, većina djece ima svih 20 mliječnih zuba. Do pete ili šeste godine ovi će zubi početi da ispadaju i otvoriće prostor za rast stalnih zuba.
Zubi odraslih
Između 12. i 14. godine, većina djece izgubi sve mliječne zube i ima trajne zube. Ukupno imamo 32 takva zuba, dakle 12 više nego kad smo bili mala djeca. Zadnja četiri, umnjaci, obično izrastu kasnije od ostalih, u periodu od 17. do 21. godine
Vađenje umnjaka
Ako umnjaci ne izrastu pravilno, možda će biti potrebno da ih izvadite.

Od čega su sačinjeni zubi?
Dio zuba koji se vidi iznad desni naziva se kruna. Nju prekriva tvrda, sjajna gleđ. Gleđ je najčvršća stvar u našem tijelu, a štiti osjetljive unutrašnje dijelove zuba. Ispod gleđi se nalazi dentin, osjetljiva supstanca koja čini najveći dio zuba. I dentin je tvrda stvar, ali ne toliko kao gleđ. Dentin štiti unutrašnji dio zuba koji se naziva pulpa. Tu se nalaze krvni kapilari i završeci živaca. Dotok krvi čini zube zdravima i živima. A završeci živaca šalju poruke mozgu, na primjer jedemo li nešto hladno ili vruće, imamo li karijes ili neko drugo oštećenje. Pulpa ide sve do korijena, koji je skriven ispod desni.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -